Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszona wołowina

Duszona wołowina

Autor:

Przepisów i artykułów: 956 Ocena: 7984

Dodano:

Odsłon: 48

Wypróbowany przepis na "Duszona wołowina"

Składniki

  • Składniki
  • 2 i 1/2 kg zrazówki
  • łyżka oleju
  • 750 g ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 8 szalotek
  • biała rzepa
  • 2 liście laurowe
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • pomidory w puszce (400 g)
  • szklanka wody
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonej bazylii
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Duszona wołowina

Przygotowanie

  1. Umyj i osusz mięso. Jeśli chcesz, aby miało zgrabniejszy kształt, obwiąż je sznurkiem. Zrumień mięso na oleju ze wszystkich stron i przełóż do garnka o grubym dnie.

  2. Obierz i pokrój na duże kawałki marchewki, ziemniaki, rzepę i szalotki. Dodaj je do mięsa. Wrzuć liście laurowe, przypraw solą.

  3. Połącz bulion, wodę, pomidory z puszki, wino i zmiażdżone ząbki czosnku. Zalej płynem mięso. Dodaj resztkę tłuszczu ze smażenia mięsa. Duś na małym ogniu ok. 2 godzin, obracając mięso 2-3 razy.

  4. Wyjmij mięso i warzywa. Przykryj folią i trzymaj w cieple. Pozostały płyn gotuj 10-15 mi nut, aż zgęstnieje. Przypraw suszoną bazylią. Podawaj mięso z warzywami, polane sosem.

    Źródło: Olivia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń