Do góry

Dania główne Przepis na:

Duszona wołowina

Duszona wołowina

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 5694

Dodano:

Odsłon: 44

Sprawdzony przepis na "Duszona wołowina"

Składniki

  • kilogram wołowiny na gulasz
  • pół kg ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • duża cebula
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1,5 l wody
  • mały pęczek natki pietruszki
  • czarny pieprz grubo mielony
  • sól morska
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Duszona wołowina

Przygotowanie

  1. Wołowinę umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę.

  2. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórę, po czym potnij na kawałki. Cebulę obierz i posiekaj razem z natką pietruszki.

  3. Ryż przepłucz na sicie, a następnie zanurz w misce z zimną wodą.

  4. Na patelni mocno rozgrzej olej i zeszklij cebulę z czosnkiem. Po chwili dodaj wołowinę i smaż 5 minut, cały czas mieszając, by mięso nie przywarło. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

  5. Po tym czasie zmniejsz ogień i dorzuć pomidory wraz z odcedzonym ryżem.

  6. Zalej wodą, wymieszaj i duś do czasu, aż ryż zrobi się miękki.

  7. Gotowe danie posyp pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Podawaj z lampką czerwonego wina.

  8. Czas przygotowania: 80 min Ilość kalorii na 1 porcję: 370 Stopień trudności: średnie

    Źródło: Telemax

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń