Do góry

Dania główne Przepis na:

Dżem gruszkowy z imbirową nutą

Dżem gruszkowy z imbirową nutą

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28007

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Dżem gruszkowy z imbirową nutą"

Składniki

  • 1 kg średnio dojrzałych gruszek
  • 6 dag świeżego imbiru (w kawałku)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 50 dag cukru żelującego 2:1
  • 10 małych goździków
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Gruszki umyj, przekrój na połówki, pozbaw gniazd nasiennych. Razem ze skórką pokrój na kawałki. Korzeń imbiru obierz, drobno posiekaj. Gruszki przełóż do rondla, skrop sokiem z cytryny. Dodaj imbir, cukier żelujący i goździki. Mieszając, doprowadź masę do wrzenia.

  2. Ogrzewaj ok. 15 minut. Po tym czasie odrobinę dżemu nałóż na talerzyk, wystudź. Jeśli będzie gęsty i nie zacznie spływać z talerzyka, rozłóż masę do słoiczków, zakręć.

  3. Pasteryzuj w 80 st. około 20 minut. Wyjmij słoiki, ustaw do góry dnem.

  4. czas ok. 50 min; porcja – 490 kcal, cena 2,20 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń