Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Faszerowane daktyle"
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 75
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 600
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2844
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 75
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 600
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2844
Składniki
Rozgrzej piekarnik do temp. 190 st. Daktyle rozkrój na połówki (świeże owoce wcześniej opłucz i osusz). Usuń ewentualne pestki.
Ser pokrusz na małe kawałki. Orzechy pozbaw łupinek, przekrój na połówki. Możesz też użyć do dania łuskanych orzechów włoskich.
Rozkrojone daktyle faszeruj pokruszonym serem pleśniowym oraz połówkami orzechów włoskich. Składaj połówki razem. Daktyle ułóż w żaroodpornym naczyniu. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj 15-20 minut (suszone daktyle trzymaj troszkę krócej).
W tym czasie utrzyj sos sojowy z naturalnym płynnym miodem oraz octem winnym. Upieczone daktyle ułóż na talerzykach. Polej przygotowanym sosem, oprósz świeżo zmielonym pieprzem i udekoruj natką.
porcji, czas ok. 25 min; porcja – 120 kcal, cena 2,30 zł.
Słodko-kwaśny sos
Posiekaj 10 dag wypestkowanych daktyli. Oczyść z pestek papryczkę chili. Pokrój ją drobno. zalej szklanką wody. Dodaj 3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu winnego oraz pół łyżeczki soli. Gotuj około 10 minut. Ostudź i zmiksuj. Powstały sos podawaj do smażonych mięs, ryb oraz wędlin.Źródło: Świat kobiety