Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Faszerowany kurczak"
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1211
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 153
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1211
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 153
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
porcji, czas ok. 100 min; porcja – 360 kcal, cena 2,50 zł.
Kurczaka umyj starannie pod bieżącą wodą. Wytnij mostek i żeberka. Natrzyj z wierzchu i od środka solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem oraz mieloną słodką papryką. Możesz też zastąpić przyprawy gotową mieszanką do drobiu. Odstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Posiekaną drobno czerwoną kapustę wrzuć do wody z odrobiną octu (lub soku z cytryny) i soli. Krótko obgotuj. Odlej na sicie. Pozostaw do ostudzenia i ocieknięcia.
Kapustę przełóż do miski. Dodaj mięso mielone (wieprzowe), całe jajko oraz pestki słonecznika. farszu dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.
Farsz umieść w tuszce kurczaka, otwór zszyj. Zwiąż nóżki. Tuszkę umieść w żaroodpornym naczyniu. Wsyp rodzynki i żurawinę, wlej szklankę wody. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz całość 80-90 minut. Co pewien czas podlewaj wodą, a potem powstającym sosem.
Sos wraz z bakaliami przelej do rondelka. Dolej szklankę wody, doprowadź do wrzenia. 2 łyżeczki mąki rozprowadź w odrobinie zimnej wody, a następnie dodaj do sosu. Gotuj, mieszając, jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Kurczaka podziel na porcje, podawaj z sosem.Źródło: Świat kobiety