Do góry

Dania główne Przepis na:

Faszerowany kurczak

Faszerowany kurczak

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 12

Smaczny pomysł na "Faszerowany kurczak"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Faszerowany kurczak

Przygotowanie

  1. porcji, czas ok. 100 min; porcja – 360 kcal, cena 2,50 zł.

  2. Kurczaka umyj starannie pod bieżącą wodą. Wytnij mostek i żeberka. Natrzyj z wierzchu i od środka solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem oraz mieloną słodką papryką. Możesz też zastąpić przyprawy gotową mieszanką do drobiu. Odstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

  3. Posiekaną drobno czerwoną kapustę wrzuć do wody z odrobiną octu (lub soku z cytryny) i soli. Krótko obgotuj. Odlej na sicie. Pozostaw do ostudzenia i ocieknięcia.

  4. Kapustę przełóż do miski. Dodaj mięso mielone (wieprzowe), całe jajko oraz pestki słonecznika. farszu dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.

  5. Farsz umieść w tuszce kurczaka, otwór zszyj. Zwiąż nóżki. Tuszkę umieść w żaroodpornym naczyniu. Wsyp rodzynki i żurawinę, wlej szklankę wody. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz całość 80-90 minut. Co pewien czas podlewaj wodą, a potem powstającym sosem.

  6. Sos wraz z bakaliami przelej do rondelka. Dolej szklankę wody, doprowadź do wrzenia. 2 łyżeczki mąki rozprowadź w odrobinie zimnej wody, a następnie dodaj do sosu. Gotuj, mieszając, jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Kurczaka podziel na porcje, podawaj z sosem.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń