Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Filet na maśle z szałwią"
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 356
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1350
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25306
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 356
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1350
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25306
Składniki
Filety z kurczaka umyj, wytrzyj do sucha. Podziel na 4 kawałki. Mięso posyp solą i pieprzem. Przyprawy lekko wetrzyj. Na dużej patelni rozgrzej 4-6 łyżek oleju. Włóż przygotowane filety. Smaż je po 2-3 minuty z każdej strony na dużym płomieniu. Potem zmniejsz płomień i smaż mięso jeszcze 4 minuty.
W tym czasie szałwię opłucz, osusz, oderwij listki i grubo je posiekaj. Mięso zdejmij z patelni, zawiń w folię aluminiową i trzymaj w cieple, by nie wystygło. Na patelnię z pozostałym olejem (jeśli nic nie pozostało, dolej 1-2 łyżki) wlej ocet winny i włóż listki szałwii. Smaż przez minutę, aż listki będą chrupiące.
Wtedy wrzuć startą skórkę cytrynową i włóż masło. Chwilę razem podgrzewaj, aż masło się stopi. Filety odwiń z folii. Mięso ponownie włóż na patelnię. Smaż razem jeszcze 1-2 minuty. Podawaj np. z kaszą albo ryżem.Źródło: Naj