Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Filet na maśle z szałwią"
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 332
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 387
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 332
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 387
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 125
Składniki
Filety z kurczaka umyj, wytrzyj do sucha. Podziel na 4 kawałki. Mięso posyp solą i pieprzem. Przyprawy lekko wetrzyj. Na dużej patelni rozgrzej 4-6 łyżek oleju. Włóż przygotowane filety. Smaż je po 2-3 minuty z każdej strony na dużym płomieniu. Potem zmniejsz płomień i smaż mięso jeszcze 4 minuty.
W tym czasie szałwię opłucz, osusz, oderwij listki i grubo je posiekaj. Mięso zdejmij z patelni, zawiń w folię aluminiową i trzymaj w cieple, by nie wystygło. Na patelnię z pozostałym olejem (jeśli nic nie pozostało, dolej 1-2 łyżki) wlej ocet winny i włóż listki szałwii. Smaż przez minutę, aż listki będą chrupiące.
Wtedy wrzuć startą skórkę cytrynową i włóż masło. Chwilę razem podgrzewaj, aż masło się stopi. Filety odwiń z folii. Mięso ponownie włóż na patelnię. Smaż razem jeszcze 1-2 minuty. Podawaj np. z kaszą albo ryżem.Źródło: Naj