Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet na maśle z szałwią

Filet na maśle z szałwią

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14718

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Filet na maśle z szałwią"

Składniki

  • 2 podwójne filety z piersi z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 2 gałązki świeżej szałwii
  • 1/2 łyżki białego octu winnego
  • szczypta startej skórki cytrynowej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety z kurczaka umyj, wytrzyj do sucha. Podziel na 4 kawałki. Mięso posyp solą i pieprzem. Przyprawy lekko wetrzyj. Na dużej patelni rozgrzej 4-6 łyżek oleju. Włóż przygotowane filety. Smaż je po 2-3 minuty z każdej strony na dużym płomieniu. Potem zmniejsz płomień i smaż mięso jeszcze 4 minuty.

  2. W tym czasie szałwię opłucz, osusz, oderwij listki i grubo je posiekaj. Mięso zdejmij z patelni, zawiń w folię aluminiową i trzymaj w cieple, by nie wystygło. Na patelnię z pozostałym olejem (jeśli nic nie pozostało, dolej 1-2 łyżki) wlej ocet winny i włóż listki szałwii. Smaż przez minutę, aż listki będą chrupiące.

  3. Wtedy wrzuć startą skórkę cytrynową i włóż masło. Chwilę razem podgrzewaj, aż masło się stopi. Filety odwiń z folii. Mięso ponownie włóż na patelnię. Smaż razem jeszcze 1-2 minuty. Podawaj np. z kaszą albo ryżem.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń