Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet z indyka z owocami

Filet z indyka z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28016

Dodano:

Odsłon: 12

Przepis wart wypróbowania: "Filet z indyka z owocami"

Składniki

  • 80 dag piersi indyka
  • 2 gruszki
  • 2 jabłka
  • 20 dag małych jasnych winogron bez pestek
  • 2 mandarynki
  • 25 dag sera pleśniowego do sosu i dekoracji
  • olej
  • śmietana
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Filet z indyka z owocami

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, osusz, pokrój na duże kawałki, natrzyj solą, pieprzem, skrop olejem. Włóż do natłuszczonej brytfanny i zacznij piec w temp. 180oC.

  2. W tym czasie przygotuj owoce: wszystkie umyj, gruszki obierz, przekrój wzdłuż na pół i usuń gniazda nasienne; jabłka pokrój na kawałki, usuń gniazda nasienne; winogrona oderwij z gałązki. Mandarynki obierz, podziel na ćwiarteczki.

  3. Po 30-35 min pieczenia wysuń mięso z piekarnika, do brytfanny włóż ostrożnie owoce. Piecz, aż owoce zmiękną, a mięso stanie się kruche. Następnie wyjmij wszystko z brytfanny i trzymaj w cieple.

  4. Zlej powstały podczas pieczenia sos do rondelka. Dodaj do niego połowę sera, rozpuść na małym ogniu. Rozrób z małą ilością śmietany.

  5. Nałóż mięso z owocami na talerze, polej sosem. Jako dekorację podaj połówki upieczonych gruszek z resztą pokruszonego sera. Dodatkowo możesz dodać po łyżeczce żurawiny.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń