Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Francuskie cebularze w kokilkach"
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 25827
Smaczna, idealna do kanapek mielonka zrobiona z mięsa wieprzowego w szynkowarze.
Odsłon: 125
To doskonałe w swej prostocie smarowidło, w sam raz na niedzielne śniadanie,...
Odsłon: 40
Kaszkowiec przeniesie cię w świat smaków dzieciństwa za sprawą kaszy manny i...
Odsłon: 25827
Smaczna, idealna do kanapek mielonka zrobiona z mięsa wieprzowego w szynkowarze.
Odsłon: 125
To doskonałe w swej prostocie smarowidło, w sam raz na niedzielne śniadanie,...
Odsłon: 40
Składniki
Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki (mrożone wcześniej rozmrażam). Kroję na cztery części i wylepiam nimi żaroodporne kokilki. Wystające brzegi odcinam. Kokilki z ciastem odkładam do lodówki.
Cebule obieram, siekam, smażę w rondlu na rozgrzanym maśle. Gdy zrobią się szkliste, podlewam je wytrawnym białym winem. Duszę, aż więk szość płynu odparuje. Doprawiam solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Jajka mieszam ze śmietaną i cebulą. Ser ścieram na tarce. Kokilki wyjmuję z lodówki. Spody z ciasta nakłuwam widelcem. Nakładam masę cebulową. Piekę 25 min w 190 st. Posypuję serem. Dopiekam 5-8 minut.Źródło: 100 rad