Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Francuskie cebularze w kokilkach"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10626
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4782
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 869
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9041
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1331
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10626
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4782
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 869
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9041
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1331
Składniki
Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki (mrożone wcześniej rozmrażam). Kroję na cztery części i wylepiam nimi żaroodporne kokilki. Wystające brzegi odcinam. Kokilki z ciastem odkładam do lodówki.
Cebule obieram, siekam, smażę w rondlu na rozgrzanym maśle. Gdy zrobią się szkliste, podlewam je wytrawnym białym winem. Duszę, aż więk szość płynu odparuje. Doprawiam solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Jajka mieszam ze śmietaną i cebulą. Ser ścieram na tarce. Kokilki wyjmuję z lodówki. Spody z ciasta nakłuwam widelcem. Nakładam masę cebulową. Piekę 25 min w 190 st. Posypuję serem. Dopiekam 5-8 minut.Źródło: 100 rad