Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki w liściach chrzanu

Gołąbki w liściach chrzanu

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 20

Dodano:

Odsłon: 15765

Dlaczego zawsze w kapuście ??? Nazbierałam liści chrzanu na łące , grzybów w lesie i wyszły gołąbki w liściach chrzanu z tradycyjnym farszem z dodatkiem leśnych grzybów. Dla mnie bomba – sami spróbujcie ????

Składniki

  • 1 kg. mięsa mielonego wieprzowego (np. z łopatki, szynki)
  • pół szklanki ryżu
  • 1 butelka passaty pomidorowej lub karton soku pomidorowego
  • 300 gram grzybów leśnych
  • ziele angielskie,liść laurowy, sól,pieprz,cukier
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż chwile podgotowujemy we wrzątku, odcedzamy, zostawiamy do ostygnięcia. Grzyby kroimy na małe kawałki, dusimy na maśle. Mięso mielone łączymy z ryżem i grzybami, solimy i pieprzymy do smaku i dokładnie mieszamy dłonią. Liście chrzanu sparzamy we wrzątku i pozbawiamy twardego łyka. Mięso formujemy w wałeczki i zawijamy w liście chrzanu ( ja dla pewności żeby się nie rozpadły, związałam je nitką). Gołąbki układamy ściśle w dużym,szerokim garnku wyłożonym kilkoma liśćmi chrzanu. Podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy,ziele angielskie, pieprz i sól – gotujemy na bardzo wolnym ogniu około godziny. W osobnym garnku zagotowujemy passatę pomidorową, dodajemy łyżeczkę cukru, sól i pod koniec gotowania zalewamy gołąbki. Podajemy z ziemniaczkami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń