Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gołąbki z kaszą jaglaną"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3007
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 131
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 67
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3007
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 131
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 67
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Składniki
Liście kapusty lub sałaty obgotuj w osolonym wrzątku przez 2-3 min. Przełóż do miski z lodowatą wodą (dzięki temu zachowają zielony kolor). Kaszę kilkakrotnie opłucz.
Następnie przesyp ją do sita, sparz wrzątkiem. W garnku zagotuj 2 szklanki wody. Gdy zacznie wrzeć, posól, wsyp kaszę. Gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Wystudź.
Ser feta pokrój w niezbyt dużą kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, wrzuć cebulę, czosnek oraz paprykę. Smaż, mieszając, aż cebula się zeszkli. Do miski włóż wystudzoną kaszę oraz warzywa. Dodaj ser feta, wymieszaj.
Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Farsz nałóż na liście kapusty – zwiń boki do środka, potem zroluj. Gotuj na parze około 15 minut.
Rada: Do przygotowania farszu można też wykorzystać kaszę jęczmienną. Gołąbki można upiec w piekarniku (ok. 15 min w temp. 180°C) lub gotować na małym ogniu ok. 15 min zalane bulionem warzywnym.Źródło: Świat i Ludzie