Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
Czas przygotowania 150 minut. Cena porcji ok. 6,10 zł.
Wartość odżywcza porcji 610 kcal Białko 68 g/Tłuszcz 23 g/Węglowodany 22 g.
Obrane 2 cebule, 2 marchewki i seler kroimy na kawałki, a umyty por w krążki. Myjemy gęsie szyjki i skrzydełka. Warzywa i mięso przekładamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liście laurowe, pieprz i sól. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 90 minut. Rosół odcedzamy przez sito.
Kapustę siekamy w cienkie paski. Obrane pozostałe cebule kroimy w drobną kostkę, a marchewki w ukośne plasterki. Gęsie udka przekrawamy na pół, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy pieprzem, majerankiem i solą.
W garnku rozgrzewamy olej, smażymy udka na jasnozłoty kolor i przekładamy na talerz. Na tym samym oleju podsmażamy kapustę, cebulę i marchew, mieszamy. Na warzywach układamy udka, zalewamy rosołem i gotujemy ok. 60 minut. Pod koniec zaprawiamy zasmażką z mąki i oleju, mieszamy. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki.Źródło: Rewia