Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Hinduskie rulony z rodzynkami"
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 277
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 277
Składniki
Ciasto wyjmij z lodówki, by miało temperaturę pokojową. Na patelni rozgrzej olej. Włóż mięso i mieszając od czasu do czasu, smaż, aż się lekko zrumieni. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Dodaj do mięsa. Smaż chwilę. Dołóż rodzynki oraz orzeszki ziemne. Smaż ok. 5 min, zdejmij z ognia. Masę lekko przestudź.
Fetę pokrusz, natkę opłucz, osusz, drobno posiekaj. dodaj do mięsa. Wszystko przypraw solą, pieprzem oraz cynamonem. Dokładnie wymieszaj i odstaw, by masa całkiem ostygła.
Ciasto rozwiń, pokrój na 10 jednakowej wielkości kwadratowych placuszków. Posmaruj je rozmąconym jajkiem. Na środek każdego placka nałóż porcję masy mięsnej. Placuszki zwiń w rulony, końce skręć jak papierki cukierków. Rulony posmaruj oliwą, posyp sezamem. Piecz ok.15 min w 200 st.
Jogurt przełóż do miseczki. Dodaj sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Listki mięty poodrywaj od gałązek, posiekaj je i dodaj do jogurtu, wymieszaj. Jeszcze gorące rulony podawaj z dipem.Źródło: Tina