Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Indyk faszerowany owocami"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12011
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1333
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12664
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4008
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12011
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1333
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12664
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4008
Składniki
Miód podgrzać, dodać ocet, musztardę, szczyptę soli i sok z cytryny, wystudzić. Indyka natrzeć w środku i z wierzchu marynatą, wstawić do lodówki na noc.
Jabłka umyć, pokroić w ósemki, nasiona usunąć. Schłodzonego indyka nafaszerować suszonymi owocami, zaszyć (inaczej nadzienie wypadnie podczas pieczenia), obsypać z wierzchu majerankiem, przełożyć do brytfanki, na dnie rozłożyć jabłka, dolać szklankę wody.
Piec ok. 3 godziny (na każdy kilogram mięsa ok. 40 minut pieczenia) w temperaturze ok. 170oC przy włączonym termoobiegu.
W czasie pieczenia podlewać mięso naturalnie wytworzonym sosem albo ciepłą wodą. W razie potrzeby można mięso przykryć papierem do pieczenia. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
ok. 220 minutŹródło: Twoje Imperium