Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Indyk faszerowany owocami"
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 49
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3591
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 128
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 858
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 49
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3591
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 128
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 858
Składniki
Miód podgrzać, dodać ocet, musztardę, szczyptę soli i sok z cytryny, wystudzić. Indyka natrzeć w środku i z wierzchu marynatą, wstawić do lodówki na noc.
Jabłka umyć, pokroić w ósemki, nasiona usunąć. Schłodzonego indyka nafaszerować suszonymi owocami, zaszyć (inaczej nadzienie wypadnie podczas pieczenia), obsypać z wierzchu majerankiem, przełożyć do brytfanki, na dnie rozłożyć jabłka, dolać szklankę wody.
Piec ok. 3 godziny (na każdy kilogram mięsa ok. 40 minut pieczenia) w temperaturze ok. 170oC przy włączonym termoobiegu.
W czasie pieczenia podlewać mięso naturalnie wytworzonym sosem albo ciepłą wodą. W razie potrzeby można mięso przykryć papierem do pieczenia. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
ok. 220 minutŹródło: Twoje Imperium