Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Indyk z nadzieniem warzywnym"
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23053
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1042
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104865
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23053
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1042
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104865
Składniki
Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień kawałki cebuli oraz boczku. Wrzuć pokrojoną marchewkę, seler, czosnek i całość podsmaż. Wystudź. Mielone mięso włóż do misy, dodaj warzywa i drobno pokrojone morele oraz posiekane zioła. Do praw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz skórką i sokiem z cytryny. Zagęść bułką tartą i wymieszaj.
Indyka umyj, odetnij skrzydła i ostrożnie oddziel skórę od piersi tak, aby powstały kieszenie. Napełnij je nadzieniem, a resztę włóż do środka. Zwiąż nogi. Mięso oprósz solą i włóż do brytfanny. Wlej trochę wody i piecz w temperaturze 140°C przez ok. 5 godzin. Około 20 minut przed końcem pieczenia rozłóż na indyku kawałki pomarańczy i masła.
Obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze kawałki i rozłóż na blasze z kawałkami cebuli. Całość skrop oliwą, posól, dopraw pieprzem i wymieszaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 190°C przez około 30 minut. W tym czasie na maśle obsmaż groszek. Wymie- szaj z gotowymi ziemniakami i podawaj z indykiem.Źródło: Na żywo