Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Indyk z nadzieniem warzywnym"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 183
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 713
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 472
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666429
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 183
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 713
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 472
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666429
Składniki
Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień kawałki cebuli oraz boczku. Wrzuć pokrojoną marchewkę, seler, czosnek i całość podsmaż. Wystudź. Mielone mięso włóż do misy, dodaj warzywa i drobno pokrojone morele oraz posiekane zioła. Do praw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz skórką i sokiem z cytryny. Zagęść bułką tartą i wymieszaj.
Indyka umyj, odetnij skrzydła i ostrożnie oddziel skórę od piersi tak, aby powstały kieszenie. Napełnij je nadzieniem, a resztę włóż do środka. Zwiąż nogi. Mięso oprósz solą i włóż do brytfanny. Wlej trochę wody i piecz w temperaturze 140°C przez ok. 5 godzin. Około 20 minut przed końcem pieczenia rozłóż na indyku kawałki pomarańczy i masła.
Obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze kawałki i rozłóż na blasze z kawałkami cebuli. Całość skrop oliwą, posól, dopraw pieprzem i wymieszaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 190°C przez około 30 minut. W tym czasie na maśle obsmaż groszek. Wymie- szaj z gotowymi ziemniakami i podawaj z indykiem.Źródło: Na żywo