Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Indyk z nadzieniem warzywnym"
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1282
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 743
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1394
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1282
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 743
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1394
Składniki
Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień kawałki cebuli oraz boczku. Wrzuć pokrojoną marchewkę, seler, czosnek i całość podsmaż. Wystudź. Mielone mięso włóż do misy, dodaj warzywa i drobno pokrojone morele oraz posiekane zioła. Do praw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz skórką i sokiem z cytryny. Zagęść bułką tartą i wymieszaj.
Indyka umyj, odetnij skrzydła i ostrożnie oddziel skórę od piersi tak, aby powstały kieszenie. Napełnij je nadzieniem, a resztę włóż do środka. Zwiąż nogi. Mięso oprósz solą i włóż do brytfanny. Wlej trochę wody i piecz w temperaturze 140°C przez ok. 5 godzin. Około 20 minut przed końcem pieczenia rozłóż na indyku kawałki pomarańczy i masła.
Obierz ziemniaki, pokrój na mniejsze kawałki i rozłóż na blasze z kawałkami cebuli. Całość skrop oliwą, posól, dopraw pieprzem i wymieszaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 190°C przez około 30 minut. W tym czasie na maśle obsmaż groszek. Wymie- szaj z gotowymi ziemniakami i podawaj z indykiem.Źródło: Na żywo