Do góry

Dania główne Przepis na:

Jaskółcze gniazda

Jaskółcze gniazda

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 6

Wypróbowany przepis na "Jaskółcze gniazda"

Składniki

  • 40 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • smalec do smażenia
  • bułka tarta do mięsa i panierki
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać z łupin, drobno posiekać i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażyć na 1-2 łyżkach smalcu, wystudzić, wymieszać z mięsem, przecierem, przyprawami, surowym jajkiem i 3-4 łyżkami bułki.

  2. Masę mięsną podzielić na cztery części, każdą utoczyć w kulę z jajkiem na twardo w środku (kule starannie ulep), oprószyć mąką, zanurzyć w rozkłóconym surowym jajku, obtoczyć w przesianej bułce – musi bym jak najdrobniej zmielona, by się nie paliła podczas smażenia.

  3. Jaskółcze gniazda smażyć, delikatnie obracając, w dobrze rozgrzanym głębokim tłuszczu przez ok. 10-12 min. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

  4. ok. 40 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń