Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Karkówka w płaszczyku"
Danie robi się w kilka chwil. Wystarczy kilka składników i mamy pyszną pastę.
Odsłon: 25
Białostocki amant to bogate w smaku ciasto kakaowo-kawowe przełożone delikatn...
Odsłon: 20378
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 364
Danie robi się w kilka chwil. Wystarczy kilka składników i mamy pyszną pastę.
Odsłon: 25
Białostocki amant to bogate w smaku ciasto kakaowo-kawowe przełożone delikatn...
Odsłon: 20378
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 364
Składniki
Mięso opłucz, wytrzyj do sucha. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Posmaruj nim mięso. Posyp je suszonym tymiankiem i odrobiną suszonego rozmarynu. Włóż do miseczki. Zalej winem. Przykryj folią. Wstaw na 2 godziny do lodówki.
Zamarynowane mięso dobrze osusz, natrzyj pieprzem i solą. Owiń plasterkami boczku. Wierzch pieczeni posmaruj olejem. Zawiń w folię aluminiową. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz ok. 75 minut.
Ok. 20 minut przed końcem pieczenia mięso odwiń z folii, by wierzch apetycznie się zrumienił.
Jeśli chcesz wzbogacić smak pieczeni, mięso nadziej farszem z bryndzy: wymieszaj 10 dag sera z 1 łyżką kwaśnej śmietany i 3 łyżkami posiekanej natki pietruszki. Masę przypraw solą i białym pieprzem (jeśli lubisz, także czosnkiem).
W mięsie wytnij otwór. Napełnij go farszem serowym. Dalej piecz jak w przepisie. Gotową pieczeń podawaj z piure ziemniaczanym.Źródło: Naj