Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kiszonki z gąsek i cebuli"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 54
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 88
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 45
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 112
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 54
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 88
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 45
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 112
Składniki
80 min • Porcja 30 kcal • Koszt słoika ok. 2 zł • Przepis na ok. 4 słoiki 0,3 l.
Grzyby oczyszczam (skracam też nóżki). Szybko je myję, wrzucam na wrzątek, obgotowuję 5-7 min, odcedzam.
Pokrojone w plasterki marchew, cebulę i czosnek zagotowuję w wywarze po gąskach (zamrażam go, jest świetny do barszczu), przecedzam i studzę.
Grzyby układam warstwami w słoju, przesypując je solą, cukrem i przyprawami na przemian z marchwią, cebulą i czosnkiem. Przyciskam talerzykiem, obciążam kamieniem, przykrywam. Po dobie mieszanka ma puścić taką ilość soku, by ją przykrył (można dolać solanki: na 1/2 l wody łyżka soli). Zostawiam ją na 5-7 dni w temp. pokojowej, potem w chłodnym miejscu na 3-5 dni. Grzyby można też pasteryzować w słoikach.Źródło: Kobieta i życie