Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kiszonki z gąsek i cebuli"
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23044
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1009
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104850
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 405
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23044
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1009
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104850
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 405
Składniki
80 min • Porcja 30 kcal • Koszt słoika ok. 2 zł • Przepis na ok. 4 słoiki 0,3 l.
Grzyby oczyszczam (skracam też nóżki). Szybko je myję, wrzucam na wrzątek, obgotowuję 5-7 min, odcedzam.
Pokrojone w plasterki marchew, cebulę i czosnek zagotowuję w wywarze po gąskach (zamrażam go, jest świetny do barszczu), przecedzam i studzę.
Grzyby układam warstwami w słoju, przesypując je solą, cukrem i przyprawami na przemian z marchwią, cebulą i czosnkiem. Przyciskam talerzykiem, obciążam kamieniem, przykrywam. Po dobie mieszanka ma puścić taką ilość soku, by ją przykrył (można dolać solanki: na 1/2 l wody łyżka soli). Zostawiam ją na 5-7 dni w temp. pokojowej, potem w chłodnym miejscu na 3-5 dni. Grzyby można też pasteryzować w słoikach.Źródło: Kobieta i życie