Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kluseczki z leśnym sosem"
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13099
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4178
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43078
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 503
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 396
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 452
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13099
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4178
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43078
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 503
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 396
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 452
Składniki
Pokrojone w plastry szalotki podsmażamy 2 minuty na oleju. Dodajemy masło, umyte i osuszone kurki, czosnek, mieszamy. Dolewamy bulion warzywny, doprawiamy pieprzem, solą, cynamonem, doprowadzamy do wrzenia i dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Siekamy natkę pietruszki.
Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy natkę, mąkę, doprawiamy solą i zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy 4 rolki, podsypujemy mąką i kroimy na plastry szerokości 2 cm. Każdy, dla ozdoby, przyciskamy na środku widelcem. Gotujemy 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i wykładamy na talerze.
Kluseczki polewamy sosem z kurkami i od razu serwujemy. Całość możemy posypać natką lub szczypiorkiem.
Czas przygotowania 55 minut. Cena porcji ok. 4,70 złŹródło: Rewia