Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kluseczki z leśnym sosem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 98
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 52
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 140
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 98
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 52
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 140
Składniki
Pokrojone w plastry szalotki podsmażamy 2 minuty na oleju. Dodajemy masło, umyte i osuszone kurki, czosnek, mieszamy. Dolewamy bulion warzywny, doprawiamy pieprzem, solą, cynamonem, doprowadzamy do wrzenia i dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Siekamy natkę pietruszki.
Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy natkę, mąkę, doprawiamy solą i zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy 4 rolki, podsypujemy mąką i kroimy na plastry szerokości 2 cm. Każdy, dla ozdoby, przyciskamy na środku widelcem. Gotujemy 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i wykładamy na talerze.
Kluseczki polewamy sosem z kurkami i od razu serwujemy. Całość możemy posypać natką lub szczypiorkiem.
Czas przygotowania 55 minut. Cena porcji ok. 4,70 złŹródło: Rewia