Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kluseczki z leśnym sosem"
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4177
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 221
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 749
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3599
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 741
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 933
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4177
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 221
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 749
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3599
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 741
Składniki
Pokrojone w plastry szalotki podsmażamy 2 minuty na oleju. Dodajemy masło, umyte i osuszone kurki, czosnek, mieszamy. Dolewamy bulion warzywny, doprawiamy pieprzem, solą, cynamonem, doprowadzamy do wrzenia i dusimy na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Siekamy natkę pietruszki.
Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy natkę, mąkę, doprawiamy solą i zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy 4 rolki, podsypujemy mąką i kroimy na plastry szerokości 2 cm. Każdy, dla ozdoby, przyciskamy na środku widelcem. Gotujemy 5 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy i wykładamy na talerze.
Kluseczki polewamy sosem z kurkami i od razu serwujemy. Całość możemy posypać natką lub szczypiorkiem.
Czas przygotowania 55 minut. Cena porcji ok. 4,70 złŹródło: Rewia