Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kotlety po alzacku"
Składniki
porcje, czas ok. 70 min; porcja – 670 kcal, cena 5,20 zł.
Kapustę oczyść, poszatkuj. Przełóż do miski, wymieszaj z łyżeczką soli oraz cukru. Dodaj obraną i startą na tarce marchewkę. Odstaw.
Dymkę opłucz, poszatkuj. Połowę dodaj do kapusty. Czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć szynkę i resztę dymki, przesmaż. 1/3 mieszanki odłóż. Do reszty dodaj czosnek, smaż chwilę. Całość przełóż do miski. Dodaj kremówkę i jajko. Rozmieszaj starannie, dopraw solą i pieprzem.
Sznycle opłucz, osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Przesmaż na 2 łyżkach oleju na złoty kolor. Przełóż na blachę. Polej masą śmietanową, posyp szczyptą gałki. Piecz ok. 25 min w 180 st.
Ocet wymieszaj z 80 ml oleju, solą, pieprzem i cukrem do smaku. Polej kapustę. Podawaj do sznycli razem z czipsami. Ozdób odłożoną dymką.
Czipsy możesz zastąpić trójkątami z ciasta francuskiego.Źródło: Świat kobiety