Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1294
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 802
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1418
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1294
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 802
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1418
Składniki
10 porcji, czas ok. 60 min; porcja – 260 kcal, cena 1 zł.
Cebulę obierz, poszatkuj, czosnek przeciśnij przez praskę lub także obierz i drobno posiekaj. Oczyść i opłucz dwie marchewki i pietruszkę. Warzywa rozdrobnij. Możesz także zetrzeć je na tarce jarzynowej.
Dynię opłucz, ułóż na pokrytej pergaminem blasze. Piecz ok. 20 minut w 180 st. Wyjmij, przestudź, obierz ze skórki i oczyścić z nasion (nasiona możesz pozostawić do wysuszenia).
Miąższ pokrój na nieduże kawałki. W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć cebulę z czosnkiem, przesmaż na jasnozłoty kolor. Dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę, smaż 3-4 minuty. Zalej wywarem.
Dodaj dynię. Gotuj zupę 25 minut, a potem zmiksuj na krem. Ponownie zagotuj, zapraw śmietaną wymieszaną z mąką i szczyptą imbiru (5 łyżek odłóż). Zupę dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przed podaniem udekoruj wzorkami z reszty śmietany.
. Zupę możesz także doprawić sokiem wyciśniętym z pomarańczy.Źródło: Świat kobiety