Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na lekką, zdrową i aromatyczną zupę z zielonych warzyw, którą przygot...
Odsłon: 1334
Proponuję zamknąć trochę słońca w słoiki na zimę, a w nich marchewkę połączon...
Odsłon: 352
Przepis na lekką, zdrową i aromatyczną zupę z zielonych warzyw, którą przygot...
Odsłon: 1334
Proponuję zamknąć trochę słońca w słoiki na zimę, a w nich marchewkę połączon...
Odsłon: 352
Składniki
10 porcji, czas ok. 60 min; porcja – 260 kcal, cena 1 zł.
Cebulę obierz, poszatkuj, czosnek przeciśnij przez praskę lub także obierz i drobno posiekaj. Oczyść i opłucz dwie marchewki i pietruszkę. Warzywa rozdrobnij. Możesz także zetrzeć je na tarce jarzynowej.
Dynię opłucz, ułóż na pokrytej pergaminem blasze. Piecz ok. 20 minut w 180 st. Wyjmij, przestudź, obierz ze skórki i oczyścić z nasion (nasiona możesz pozostawić do wysuszenia).
Miąższ pokrój na nieduże kawałki. W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć cebulę z czosnkiem, przesmaż na jasnozłoty kolor. Dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę, smaż 3-4 minuty. Zalej wywarem.
Dodaj dynię. Gotuj zupę 25 minut, a potem zmiksuj na krem. Ponownie zagotuj, zapraw śmietaną wymieszaną z mąką i szczyptą imbiru (5 łyżek odłóż). Zupę dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przed podaniem udekoruj wzorkami z reszty śmietany.
. Zupę możesz także doprawić sokiem wyciśniętym z pomarańczy.Źródło: Świat kobiety