Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Krewetki z ananasem"
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 539
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 539
Składniki
Pieczarki (małe sztuki) oczyść, opłucz, a następnie osusz i przekrój na połówki. Umyty strąk zielonej papryki rozkrój, usuń gniazdo nasienne. Miąższ pokrój na kawałki. Krążki ananasa osącz, pokrój na małe cząstki.
Krewetki oczyść. Mrożone owoce morza musisz wcześniej rozmrozić. Kiełbaski pokrój na kawałki o długości 2 cm. Wyciśnij sok z 1 limonki. Utrzyj go z oliwą oraz 2 łyżkami syropu z ananasa. Marynatę dopraw do smaku roztartymi ziarnami kolendry, solą oraz pieprzem. Włóż krewetki. Odstaw na około godzinę do lodówki.
Przygotuj 12 patyczków do szaszłyków, namocz je w zimnej wodzie. Na połowę nadziewaj osączone z marynaty krewetki, kawałki ananasa i papryki oraz połówki pieczarek. Na reszcie umieść kiełbaski z papryką, ananasem i pieczarkami.
Szaszłyki ułóż na grillu lub ruszcie w piekarniku. Piecz 15-20 minut. Dekoruj świeżą kolendrą i drugą limonką.
Czas ok. 35 min; porcja – 220 kcal, cena 2,20 zł.
Krążki obranej i pozbawionej pestek cukinii możesz obgotować, a następnie zalać słodkim syropem i zapasteryzować. Otrzymasz słodki rodzimy zamiennik ananasa z puszki.Źródło: Świat kobiety