Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kurczak w parmezanie z pieczonymi batatami"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117950
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8350
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3103
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2061
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1520
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117950
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8350
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3103
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2061
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1520
Składniki
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Bataty (lub zwykłe ziemniaki) wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, pozostaw ze skórką. Pokrój je wzdłuż na ósemki. Ułóż na blasze do pieczenia. Skrop bataty olejem, oprósz solą. Piecz na złoty kolor 30-35 minut.
W głębokim talerzu wymieszaj bułkę tartą oraz starty na tarce o małych oczkach parmezan (ewentualnie inny twardy żółty ser). W osobnym naczyniu rozkłóć jajko. Dopraw je do smaku solą oraz pieprzem.
Piersi kurczaka opłucz, osusz, pokrój na mniejsze kawałki. Opłucz i osusz w suszarce mieszankę sałat. Pomidorki umyj, pokrój na połówki. Wymieszaj z sałatami. Na sos połącz 3-4 łyżki oleju z łyżką soku wyciśniętego ze sparzonej cytryny. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Kawałki kurczaka zanurzaj w jajku, a następnie panieruj w bułce z parmezanem. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Sałaty z pomidorkami polej sosem, wymieszaj. Mięso podawaj razem z upieczonymi batatami oraz przygotowaną sałatką.
czas ok. 50 min; porcja – 450 kcal, cena 6 zł
Popularne w kuchni amerykańskiej oraz meksykańskiej bataty mają delikatny słodki smak. Do ich pieczenia warto więc używać wielu aromatycznych ziół i przypraw z czosnkiem oraz solą na czele.Źródło: Świat kobiety