Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 13
Dodano: 23.06.2011
Odsłon: 1519
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Kurczaka poporcjować, posypać solą i pieprzem.
Na patelni rozpuścić masło i obsmażyć kawałki kurczaka ze wszystkich stron. Kurczaka przełożyć do garnka, patelnię wypłukać odrobiną wody i wlać do garnka.
Dodać kostkę rosołową, rozdrobniony widelcem ser pleśniowy, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować ok. 15 minut
Następnie dodać pokrojoną w paski zieloną paprykę i gotować następne 15 minut.
Na końcu wlać śmietanę i gotować 5 minut. Gotowe. Najlepiej pasuje podane z ryżem basmati.
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

kuchcik2 27 kwietnia 2012Zgłoś do usunięcia
Naprawdę Ci Susi smakowało? Co się z Tobą stało?0 Kto głosował? | Odpowiedz

susi 26 kwietnia 2012Zgłoś do usunięcia
:)super przepis!0 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchcik2 10 kwietnia 2012Zgłoś do usunięcia
Witaj Grażka, sos musi być aksamitny i dość gęsty, zależy na jak duże czy małe kawałki podzielisz kurczaka. Osobiście kupuję kawałki, które są po oddzieleniu pałek z ud kurczaka (można takie kupić na tackach), ale właściwie każda część się nadaje z tym, że lepsze są te z kośćmi, bo smaczniejsze. Po smażeniu i pół godziny gotowania na pewno będą wystarczająco dobre, można to zresztą spróbować. Co do ilości wody, nie mysi ona przykrywać kurczaka, część będzie pochodziła z kurczaka, część z papryki no i śmietana. Ale trzeba go dusić na małym ogniu i pilnować (tzn. nie pozwolić, żeby przywarł do dna garnka). Życzę smacznego!0 Kto głosował? | Odpowiedz

grazka950 10 kwietnia 2012Zgłoś do usunięcia
Chciałam zapytać czy wystarczy gotowanie 2 x po 15 minut? nie będzie mięso twarde? nie podałaś ile wody powinno być w garnku, czy tyle żeby przykryć mięso? a tak poza potrawą - piesek piękny bardzo podobny do pieska ,,gochy 01,, a i ten od ,,goramarciny1,, superowy!!!0 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchcik2 11 lutego 2012Zgłoś do usunięcia
Bardzo się cieszę-to przepis mojej przyjaciółki Szwedki. Rzeczywiście udany, tylko ser musi być 'mocny', tzn. nie np. gorgonzola, tylko właśnie rokpol czy dana blue. Dość łatwe w przyrządzeniu . Pozdrawiam.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 11 lutego 2012Zgłoś do usunięcia
niedawno wypróbowałam - naprawdę ekstra- sosik rewelacja.0 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchcik2 24 września 2011Zgłoś do usunięcia
Napisz jak Ci wyszło?0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 24 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Brzmi bardzo ciekawie i smakowicie.Do ulubionych,niedługo wypróbuję.0 Kto głosował? | Odpowiedz