Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z winem

Kurczak z winem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11271

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Kurczak z winem"

Składniki

  • 1 duży kurczak
  • 2 butelki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 marchew
  • 2 cebule
  • 1 pomidor
  • 30 dag pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • listek laurowy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kurczak z winem

Przygotowanie

  1. Marchew oczyścić, zetrzeć na tarce. Cebule obrać, posiekać w kosteczkę. Pomidora umyć, pokroić. Warzywa zalać winem, dodać sól i resztę przypraw. Marynatą zalać umytego, sprawionego kurczaka. Odstawić na noc do lodówki.

  2. Kurczaka osączyć z marynaty, obsmażyć w brytfance na oleju z masłem. Pieczarki umyć, oczyścić, dodać do mięsa, obsmażyć. Wyłowić warzywa z marynaty, dodać do mięsa. Oprószyć mąką, zasmażyć, zalać marynatą, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220oC na ok. 40 minut.

  3. ok. 65 minut + marynowanie.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń