Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Makaron z oliwkami"
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 450
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 114
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 37
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 450
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 114
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 37
Składniki
porcji, czas ok. 25 min; porcja – 310 kcal, cena 2 zł.
Makaron penne (lub inny) wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Odlej na sicie, przepłucz zimną wodą. Pozostaw do ostudzenia i osączenia.
Pomidorki koktajlowe opłucz pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Pokrój na połówki. Osączone z zalewy oliwki (bez pestek) pokrój na kawałki (mniejsze możesz zostawić w całości).
Ser mozzarella osącz starannie, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Bazylię opłucz, osusz, poobrywaj listki z gałązek. Kilka odłóż do dekoracji, resztę posiekaj.
Oliwę połącz w dużej misce z roztartym ząbkiem czosnku, 1-2 łyżkami octu winnego oraz solą i pieprzem do smaku. Do miski włóż posiekaną bazylię, pomidorki i oliwki. Dodaj ostudzony makaron, wymieszaj całość starannie. Sałatkę rozłóż na talerze. Posyp startą mozzarellą, ozdób bazylią.
Najpopularniejsze są czerwone pomidorki koktajlowe. Do sałatek warto jednak wykorzystywać także inne ozdobne odmiany, np. żółte pomidorki gruszkowe lub czarne pomidory.Źródło: Świat kobiety