Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Makaron z oliwkami"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 557
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 686
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 183
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 557
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 686
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 183
Składniki
porcji, czas ok. 25 min; porcja – 310 kcal, cena 2 zł.
Makaron penne (lub inny) wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Odlej na sicie, przepłucz zimną wodą. Pozostaw do ostudzenia i osączenia.
Pomidorki koktajlowe opłucz pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Pokrój na połówki. Osączone z zalewy oliwki (bez pestek) pokrój na kawałki (mniejsze możesz zostawić w całości).
Ser mozzarella osącz starannie, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Bazylię opłucz, osusz, poobrywaj listki z gałązek. Kilka odłóż do dekoracji, resztę posiekaj.
Oliwę połącz w dużej misce z roztartym ząbkiem czosnku, 1-2 łyżkami octu winnego oraz solą i pieprzem do smaku. Do miski włóż posiekaną bazylię, pomidorki i oliwki. Dodaj ostudzony makaron, wymieszaj całość starannie. Sałatkę rozłóż na talerze. Posyp startą mozzarellą, ozdób bazylią.
Najpopularniejsze są czerwone pomidorki koktajlowe. Do sałatek warto jednak wykorzystywać także inne ozdobne odmiany, np. żółte pomidorki gruszkowe lub czarne pomidory.Źródło: Świat kobiety