Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Makrela z nadzieniem szpinakowym"
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 186
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4410
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11978
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6819
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5612
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 186
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4410
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11978
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6819
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5612
Składniki
Czas przygotowania 40 minut. Cena porcji ok. 6,80 zł
Makrele krótko płuczemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Boki ryb głęboko nacinamy z obu stron w 3–4 miejscach, przyprawiamy, oprószając solą i pieprzem.
Nadzienie: szalotki kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Siekamy orzechy i wrzucamy do szalotki razem ze szpinakiem, smażymy jeszcze 2–3 minuty. Do ostudzonej szalotki i szpinaku dodajemy pokrojony w średnią kostkę pomidor, posiekaną natkę pietruszki, startą skórkę z połowy cytryny, sól, pieprz, mieszamy.
3. Szpinakowym nadzieniem wypełniamy po równo każdą makrelę. Ryby możemy usmażyć na elektrycznym grillu (ok. 5–7 minut z każdej strony) albo wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika na 15–20 minut.
Danie podajemy z frytkami lub pieczonymi ziemniakami posypanymi suszonymi ziołami.
Wartość odżywcza porcji 750 kcal Białko 38 g/Tłuszcz 33 g/Węglowodany 36 gŹródło: Rewia