Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Makrela z nadzieniem szpinakowym"
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 35
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 529
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2002
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3993
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 35
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 529
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2002
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3993
Składniki
Czas przygotowania 40 minut. Cena porcji ok. 6,80 zł
Makrele krótko płuczemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Boki ryb głęboko nacinamy z obu stron w 3–4 miejscach, przyprawiamy, oprószając solą i pieprzem.
Nadzienie: szalotki kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Siekamy orzechy i wrzucamy do szalotki razem ze szpinakiem, smażymy jeszcze 2–3 minuty. Do ostudzonej szalotki i szpinaku dodajemy pokrojony w średnią kostkę pomidor, posiekaną natkę pietruszki, startą skórkę z połowy cytryny, sól, pieprz, mieszamy.
3. Szpinakowym nadzieniem wypełniamy po równo każdą makrelę. Ryby możemy usmażyć na elektrycznym grillu (ok. 5–7 minut z każdej strony) albo wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika na 15–20 minut.
Danie podajemy z frytkami lub pieczonymi ziemniakami posypanymi suszonymi ziołami.
Wartość odżywcza porcji 750 kcal Białko 38 g/Tłuszcz 33 g/Węglowodany 36 gŹródło: Rewia