Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miodowa golonka podlewana ciemnym piwem typu Porter - to co faceci lubią :-)
Nie ma łatwiejszego i pyszniejszego sposobu na mięso ze słoika.Wiemy co jemy,...
Odsłon: 15948
Pyszne golonko nacięte i obłożone goździkami . Golonko jest mięciutkie ,skór...
Odsłon: 280
Przepis dnia
Penne con salame piccante - ekspresowe danie dla zabieganych i głodnych, a pr...
Odsłon: 3167
Pyszne szybkie danie, smakuje wyśmienicie, szybko znika z talerza. Bardzo lub...
Odsłon: 183
Bo z papryką było tak...kawałek potrzebny, to trzeba kupić, bo świeże, smaczn...
Odsłon: 126
Przepis dnia
Penne con salame piccante - ekspresowe danie dla zabieganych i głodnych, a pr...
Odsłon: 3167
Pyszne szybkie danie, smakuje wyśmienicie, szybko znika z talerza. Bardzo lub...
Odsłon: 183
Bo z papryką było tak...kawałek potrzebny, to trzeba kupić, bo świeże, smaczn...
Odsłon: 126
Składniki
Przygotowanie golonki: Golonkę pozbawiamy pozostałych włosów (jeżeli takie są poprzez opalenie nad ogniem) zwracając szczególna uwagę by sie nie poparzyć. Myjemy. Czubkiem noża nacinamy małe "kieszonki" w które wciskamy pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku. Następnie nacieramy golonkę solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso wstawiamy na 12-24 godziny do lodówki. I cierpliwie czekamy :-)
Gotowanie: Przygotowujemy garnek takiej wielkości by zmieściła się golonka a przykrywająca ją w pełni woda mogła sie swobodnie gotować. Wlewamy wodę, wrzucamy do niej pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe, marchew i pietruszkę. Gdy woda się zagotuje, wkładamy ostrożnie golonkę. Ponownie doprowadzamy wodę do wrzenia i zmniejszamy ogień tak by wolno się gotowała. Kontrolując ilość wody, tak by cały czas przykrywała golonkę gotujemy ją 2 1/2 godziny. Gdy golonka odkrywa się dolewam gorącej wody z czajnika. Kończymy gotować gdy mięso odchodzi od kości.
Przygotowanie marynaty: W małym naczyniu mieszamy ze sobą miód, musztardę oraz oliwę z oliwek. Możemy już teraz dodać kilka łyżek piwa.
Pieczenie: Ugotowaną golonkę układamy w naczyniu żaroodpornym. Nacieramy przygotowaną marynatą. Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza piekarnika (grzanie góra i dół bez termo obiegu). Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza. Całkowity czas pieczenia to 35 minut. Podczas pieczenia podlewamy golonkę piwem.
Świeżo upieczoną golonkę podajemy z chrzanem, musztardą oraz pieczywem. Smacznego
Przepisy Dania główne
Dania główne
Gulasz w sosie paprykowym
Dania główne
Knedle z malinami
Dania główne
Papardelle ze szpinakiem i fetą
Dania główne
Kaczka pieczona
Gulasz w sosie paprykowym
Bo z papryką było tak...kawałek potrzebny, to trzeba kupić, bo świeże, smaczn...
Odsłon: 126
Knedle z malinami
Lekko kwaśny smak malin, zamknięty w delikatnym cieście, z aksamitnym jogurte...
Odsłon: 75