Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miodowa golonka podlewana ciemnym piwem typu Porter - to co faceci lubią :-)
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2591
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20084
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 557
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 685
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7104
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2591
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20084
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 557
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 685
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7104
Składniki
Przygotowanie golonki: Golonkę pozbawiamy pozostałych włosów (jeżeli takie są poprzez opalenie nad ogniem) zwracając szczególna uwagę by sie nie poparzyć. Myjemy. Czubkiem noża nacinamy małe "kieszonki" w które wciskamy pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku. Następnie nacieramy golonkę solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso wstawiamy na 12-24 godziny do lodówki. I cierpliwie czekamy :-)
Gotowanie: Przygotowujemy garnek takiej wielkości by zmieściła się golonka a przykrywająca ją w pełni woda mogła sie swobodnie gotować. Wlewamy wodę, wrzucamy do niej pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe, marchew i pietruszkę. Gdy woda się zagotuje, wkładamy ostrożnie golonkę. Ponownie doprowadzamy wodę do wrzenia i zmniejszamy ogień tak by wolno się gotowała. Kontrolując ilość wody, tak by cały czas przykrywała golonkę gotujemy ją 2 1/2 godziny. Gdy golonka odkrywa się dolewam gorącej wody z czajnika. Kończymy gotować gdy mięso odchodzi od kości.
Przygotowanie marynaty: W małym naczyniu mieszamy ze sobą miód, musztardę oraz oliwę z oliwek. Możemy już teraz dodać kilka łyżek piwa.
Pieczenie: Ugotowaną golonkę układamy w naczyniu żaroodpornym. Nacieramy przygotowaną marynatą. Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 220 stopni Celsjusza piekarnika (grzanie góra i dół bez termo obiegu). Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza. Całkowity czas pieczenia to 35 minut. Podczas pieczenia podlewamy golonkę piwem.
Świeżo upieczoną golonkę podajemy z chrzanem, musztardą oraz pieczywem. Smacznego