Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno z moich ulubionych potraw. Szybkie, smaczne i mówiące, że jest lato.
Kapustę obrywamy z wielkich liści, oczyszczamy, myjemy. Ze względu, że jest młoda kroimy na grubsze kawałki, wkładamy do miski, solimy lekko ugniatamy i odstawiamy na ok 15-30 min., aż puści sok.
W między czasie cebulę obieramy, kroimy na grubszą kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Kiełbasę kroimy w kostkę. Parówki obieramy z osłonek i kroimy na półplasterki.
Kapustę odciskamy, wkładamy do garczka, zalewamy zimną wodą do poziomu kapusty i wstawiamy. W momencie gdy kapusta zacznie się gotować odlewamy tą wodę i zalewamy zimną wodą ale już do 3/4 objętości kapusty. Wkładamy, kiełbasę i parówki - mieszamy. Gdy kapusta zacznie wrzeć, wkładamy usmażoną cebulę, kaszę, mieszamy do smaku doprawiamy pieprzem i gotujemy 15-20 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy i koperek. W razie potrzeby i własnych kubków smakowych doprawiamy solą i pieprzem.
Podawać można z pieczonymi, gotowanymi młodymi ziemniakami lub świeżym pieczywem. Smacznego
Taką kapuste jadał mój dziadek i mam ten przepis w spadku po nim:)))
Odsłon: 11589
Mój najlepszy i najprostszy przepis na młodą kapustę:) Lekko kwaśna /bo z dod...
Odsłon: 8027
Gęsta, treściwa, taka, że wystarczy jedna porcja za cały obiad.
Odsłon: 129
Ciasto harataniec jest niezwykle pyszne, kruche ciasto z powidłami, masą sero...
Odsłon: 2748
Proste, ale jakże efektowne ciasto bez pieczenia na bazie serka waniliowego i...
Odsłon: 61
Pyszne, słodkie pieczone buraki, ostra, orzechowa rukola i chrupiące orzechy,...
Odsłon: 61
Gęsta, treściwa, taka, że wystarczy jedna porcja za cały obiad.
Odsłon: 129
Ciasto harataniec jest niezwykle pyszne, kruche ciasto z powidłami, masą sero...
Odsłon: 2748
Proste, ale jakże efektowne ciasto bez pieczenia na bazie serka waniliowego i...
Odsłon: 61
Pyszne, słodkie pieczone buraki, ostra, orzechowa rukola i chrupiące orzechy,...
Odsłon: 61
Składniki
Kapustę obrywamy z wielkich liści, oczyszczamy, myjemy. Ze względu, że jest młoda kroimy na grubsze kawałki, wkładamy do miski, solimy lekko ugniatamy i odstawiamy na ok 15-30 min., aż puści sok. W między czasie cebulę obieramy, kroimy na grubszą kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kiełbasę kroimy w kostkę. Parówki obieramy z osłonek i kroimy na półplasterki.
Kapustę odciskamy, wkładamy do garczka, zalewamy zimną wodą do poziomu kapusty i wstawiamy. W momencie gdy kapusta zacznie się gotować odlewamy tą wodę i zalewamy zimną wodą ale już do 3/4 objętości kapusty. Wkładamy, kiełbasę i parówki - mieszamy. Gdy kapusta zacznie wrzeć, wkładamy usmażoną cebulę, kaszę, mieszamy do smaku doprawiamy pieprzem i gotujemy 15-20 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy i koperek. W razie potrzeby i własnych kubków smakowych doprawiamy solą i pieprzem.
Podawać można z pieczonymi, gotowanymi młodymi ziemniakami lub świeżym pieczywem. Smacznego
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pieczone kotlety mielone faszerowane fasolką szparagową i pomidorem
Dania główne
Fasolka szparagowa z pieczarkami w śmietanie z nutą czosnku
Dania główne
Paluchy drobiowe zawijane w boczek
Dania główne
Krokiety z kapustą i pieczarkami.
Pieczone kotlety mielone faszerowane fasolką szparagową i pomidorem
Polecam, pyszne. Mięso dobrze smakuje z fasolką szparagową, suszonymi pomidor...
Odsłon: 110
Fasolka szparagowa z pieczarkami w śmietanie z nutą czosnku
Może to być dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Polecam.
Odsłon: 127