Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno z moich ulubionych potraw. Szybkie, smaczne i mówiące, że jest lato.
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 67
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 74
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 67
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 74
Składniki
Kapustę obrywamy z wielkich liści, oczyszczamy, myjemy. Ze względu, że jest młoda kroimy na grubsze kawałki, wkładamy do miski, solimy lekko ugniatamy i odstawiamy na ok 15-30 min., aż puści sok. W między czasie cebulę obieramy, kroimy na grubszą kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kiełbasę kroimy w kostkę. Parówki obieramy z osłonek i kroimy na półplasterki.
Kapustę odciskamy, wkładamy do garczka, zalewamy zimną wodą do poziomu kapusty i wstawiamy. W momencie gdy kapusta zacznie się gotować odlewamy tą wodę i zalewamy zimną wodą ale już do 3/4 objętości kapusty. Wkładamy, kiełbasę i parówki - mieszamy. Gdy kapusta zacznie wrzeć, wkładamy usmażoną cebulę, kaszę, mieszamy do smaku doprawiamy pieprzem i gotujemy 15-20 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy i koperek. W razie potrzeby i własnych kubków smakowych doprawiamy solą i pieprzem.
Podawać można z pieczonymi, gotowanymi młodymi ziemniakami lub świeżym pieczywem. Smacznego