Do góry

Dania główne Przepis na:

Nadziewana wołowina

Nadziewana wołowina

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28020

Dodano:

Odsłon: 7

Wypróbowany przepis na "Nadziewana wołowina"

Składniki

  • 10 dag ryżu
  • 1 czerwona papryka
  • 10 dag pieczarek
  • 80 dag wołowiny na pieczeń
  • 3 łyżki mąki
  • 4 dag masła
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki curry
  • świeży lub suszony tymianek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Nadziewana wołowina

Przygotowanie

  1. Ryż przepłucz na sicie, a następnie zalej osoloną wodą i ugotuj na półtwardo (ok. 10 minut). Odlej na sicie, przelej zimną wodą i pozostaw do ocieknięcia.

  2. Paprykę umyj, osusz, pozbaw gniazd nasiennych. Miąższ drobno posiekaj. Pieczarki umyj, osusz, pokrój w kostkę. Razem z papryką dodaj do ryżu. Całość wymieszaj, dopraw świeżym lub suszonym tymiankiem, solą, pieprzem i curry.

  3. Mięso opłucz, rozetnij tak, by powstał płat. Rozbij go przez kawałek folii spożywczej, natrzyj solą oraz pieprzem. Na przygotowanym płacie rozłóż farsz ryżowy. Zwiń roladę, owiń folią aluminiową. Ułóż w brytfannie, podlej wodą. Piecz 90 min w 180 st.

  4. Zdejmij folię, dolej wody. Dopiecz roladę do miękkości. Wyjmij i pokrój. Powstały sos zlej do rondla. Ogrzewaj, aż płyn odparuje i zostanie sam tłuszcz. Zasyp go mąką, rozmieszaj. Dolej 400 ml wody. Gotuj 10 min. Dodaj masło, rozmieszaj. Polej mięso.

  5. Jeśli boisz się, że przeznaczona do pieczenia wołowina będzie zbyt twarda, zastosuj prosty zabieg. Polej mięso octem, zawiń w ściereczkę i odłóż na kilka godzin. Tak zamarynowana wołowina nabierze kruchości.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń