Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Nadziewana wołowina"
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 114
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20684
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 26036
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1076
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4402
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 114
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20684
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 26036
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1076
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4402
Składniki
Ryż przepłucz na sicie, a następnie zalej osoloną wodą i ugotuj na półtwardo (ok. 10 minut). Odlej na sicie, przelej zimną wodą i pozostaw do ocieknięcia.
Paprykę umyj, osusz, pozbaw gniazd nasiennych. Miąższ drobno posiekaj. Pieczarki umyj, osusz, pokrój w kostkę. Razem z papryką dodaj do ryżu. Całość wymieszaj, dopraw świeżym lub suszonym tymiankiem, solą, pieprzem i curry.
Mięso opłucz, rozetnij tak, by powstał płat. Rozbij go przez kawałek folii spożywczej, natrzyj solą oraz pieprzem. Na przygotowanym płacie rozłóż farsz ryżowy. Zwiń roladę, owiń folią aluminiową. Ułóż w brytfannie, podlej wodą. Piecz 90 min w 180 st.
Zdejmij folię, dolej wody. Dopiecz roladę do miękkości. Wyjmij i pokrój. Powstały sos zlej do rondla. Ogrzewaj, aż płyn odparuje i zostanie sam tłuszcz. Zasyp go mąką, rozmieszaj. Dolej 400 ml wody. Gotuj 10 min. Dodaj masło, rozmieszaj. Polej mięso.
Jeśli boisz się, że przeznaczona do pieczenia wołowina będzie zbyt twarda, zastosuj prosty zabieg. Polej mięso octem, zawiń w ściereczkę i odłóż na kilka godzin. Tak zamarynowana wołowina nabierze kruchości.Źródło: Świat kobiety