Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowne danie na każdą okazję
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3841
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 987
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34230
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 573
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 3841
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 987
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 236
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34230
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 573
Składniki
SOS: Pomidora obieramy ze skórki, jedną czerwoną i żółtą paprykę wydrążamy i wszystko kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z obranymi ząbkami czosnku. Kiedy czosnek się zarumieni dodajemy pokrojone papryki i pomidora. Całość dusimy aż do momentu kiedy pomidor zacznie się "rozpadać". W szklance ze wrzątkiem rozpuszczamy kostkę bulionową i wlewamy do rondelka. Gotujemy jeszcze przez chwilę. FARSZ: Szatkujemy cebulkę i dodajemy na patelnię z rozgrzanym masłem i łyżką oliwy. Kiedy cebulka się zarumieni dodajemy mięso mielone i przyprawiamy pieprzem i solą. Całość podsmażamy. W osobnym garnku gotujemy ryż, ale nie do zupełnego zmięknięcia. Ryż powinien być twardawy. Następnie należy go odcedzić, przelać zimną wodą na sitku i dodać do usmażonego mięsa. Całość mieszamy razem z poszatkowaną natką pietruszki. Z pozostałych pięciu czerwonych papryk odkrajamy górę z ogonkami, które później posłużą nam jako "czapeczki" do nadzianych papryk. Pozbywamy się ziaren i włóknistych części z wnętrza każdej papryki, dokładnie je przepłukujemy. Do każdej papryki wkładamy nadzienie, delikatnie ubijając je palcami. Nie napełniajcie ich do pełna, bo ryż podczas duszenia będzie pęczniał! Tak "zapakowane" papryczki układamy w rondelku z sosem, powinny wypełnić cały garnek (jeżeli macie duży rondel użyjcie więcej papryk). Przykrywamy je "czapeczkami", dolewamy szklankę wody, zakrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 30-40 minut. W tym czasie paprykowe foremki powinny zmięknąć.