Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowne danie na każdą okazję
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 290
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6686
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1241330
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2421
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 412
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 290
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6686
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1241330
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2421
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 412
Składniki
SOS: Pomidora obieramy ze skórki, jedną czerwoną i żółtą paprykę wydrążamy i wszystko kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z obranymi ząbkami czosnku. Kiedy czosnek się zarumieni dodajemy pokrojone papryki i pomidora. Całość dusimy aż do momentu kiedy pomidor zacznie się "rozpadać". W szklance ze wrzątkiem rozpuszczamy kostkę bulionową i wlewamy do rondelka. Gotujemy jeszcze przez chwilę. FARSZ: Szatkujemy cebulkę i dodajemy na patelnię z rozgrzanym masłem i łyżką oliwy. Kiedy cebulka się zarumieni dodajemy mięso mielone i przyprawiamy pieprzem i solą. Całość podsmażamy. W osobnym garnku gotujemy ryż, ale nie do zupełnego zmięknięcia. Ryż powinien być twardawy. Następnie należy go odcedzić, przelać zimną wodą na sitku i dodać do usmażonego mięsa. Całość mieszamy razem z poszatkowaną natką pietruszki. Z pozostałych pięciu czerwonych papryk odkrajamy górę z ogonkami, które później posłużą nam jako "czapeczki" do nadzianych papryk. Pozbywamy się ziaren i włóknistych części z wnętrza każdej papryki, dokładnie je przepłukujemy. Do każdej papryki wkładamy nadzienie, delikatnie ubijając je palcami. Nie napełniajcie ich do pełna, bo ryż podczas duszenia będzie pęczniał! Tak "zapakowane" papryczki układamy w rondelku z sosem, powinny wypełnić cały garnek (jeżeli macie duży rondel użyjcie więcej papryk). Przykrywamy je "czapeczkami", dolewamy szklankę wody, zakrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 30-40 minut. W tym czasie paprykowe foremki powinny zmięknąć.