Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowne danie na każdą okazję
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11665
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1262
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12270
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2930
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11665
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1262
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12270
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2930
Składniki
SOS: Pomidora obieramy ze skórki, jedną czerwoną i żółtą paprykę wydrążamy i wszystko kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z obranymi ząbkami czosnku. Kiedy czosnek się zarumieni dodajemy pokrojone papryki i pomidora. Całość dusimy aż do momentu kiedy pomidor zacznie się "rozpadać". W szklance ze wrzątkiem rozpuszczamy kostkę bulionową i wlewamy do rondelka. Gotujemy jeszcze przez chwilę. FARSZ: Szatkujemy cebulkę i dodajemy na patelnię z rozgrzanym masłem i łyżką oliwy. Kiedy cebulka się zarumieni dodajemy mięso mielone i przyprawiamy pieprzem i solą. Całość podsmażamy. W osobnym garnku gotujemy ryż, ale nie do zupełnego zmięknięcia. Ryż powinien być twardawy. Następnie należy go odcedzić, przelać zimną wodą na sitku i dodać do usmażonego mięsa. Całość mieszamy razem z poszatkowaną natką pietruszki. Z pozostałych pięciu czerwonych papryk odkrajamy górę z ogonkami, które później posłużą nam jako "czapeczki" do nadzianych papryk. Pozbywamy się ziaren i włóknistych części z wnętrza każdej papryki, dokładnie je przepłukujemy. Do każdej papryki wkładamy nadzienie, delikatnie ubijając je palcami. Nie napełniajcie ich do pełna, bo ryż podczas duszenia będzie pęczniał! Tak "zapakowane" papryczki układamy w rondelku z sosem, powinny wypełnić cały garnek (jeżeli macie duży rondel użyjcie więcej papryk). Przykrywamy je "czapeczkami", dolewamy szklankę wody, zakrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 30-40 minut. W tym czasie paprykowe foremki powinny zmięknąć.