Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowne danie na każdą okazję
SOS: Pomidora obieramy ze skórki, jedną czerwoną i żółtą paprykę wydrążamy i wszystko kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z obranymi ząbkami czosnku. Kiedy czosnek się zarumieni dodajemy pokrojone papryki i pomidora. Całość dusimy aż do momentu kiedy pomidor zacznie się "rozpadać". W szklance ze wrzątkiem rozpuszczamy kostkę bulionową i wlewamy do rondelka. Gotujemy jeszcze przez chwilę.
FARSZ: Szatkujemy cebulkę i dodajemy na patelnię z rozgrzanym masłem i łyżką oliwy. Kiedy cebulka się zarumieni dodajemy mięso mielone i przyprawiamy pieprzem i solą. Całość podsmażamy. W osobnym garnku gotujemy ryż, ale nie do zupełnego zmięknięcia. Ryż powinien być twardawy. Następnie należy go odcedzić, przelać zimną wodą na sitku i dodać do usmażonego mięsa. Całość mieszamy razem z poszatkowaną natką pietruszki.
Z pozostałych pięciu czerwonych papryk odkrajamy górę z ogonkami, które później posłużą nam jako "czapeczki" do nadzianych papryk. Pozbywamy się ziaren i włóknistych części z wnętrza każdej papryki, dokładnie je przepłukujemy. Do każdej papryki wkładamy nadzienie, delikatnie ubijając je palcami. Nie napełniajcie ich do pełna, bo ryż podczas duszenia będzie pęczniał! Tak "zapakowane" papryczki układamy w rondelku z sosem, powinny wypełnić cały garnek (jeżeli macie duży rondel użyjcie więcej papryk). Przykrywamy je "czapeczkami", dolewamy szklankę wody, zakrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 30-40 minut. W tym czasie paprykowe foremki powinny zmięknąć.
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 63
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 90
Idealna pasta zastępująca kupną kostkę rosołową. Jest zdrowsza i jedna czubat...
Odsłon: 89
Dziś przedstawiam Wam szybki i zaskakujący deser a jest nim grillowany ananas...
Odsłon: 75
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 318
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 140
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 63
Bajeczne ciasto z dodatkiem jagód, na pewno zasmakuje całej rodzinie, szybkie...
Odsłon: 90
Idealna pasta zastępująca kupną kostkę rosołową. Jest zdrowsza i jedna czubat...
Odsłon: 89
Dziś przedstawiam Wam szybki i zaskakujący deser a jest nim grillowany ananas...
Odsłon: 75
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 318
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 140
Składniki
SOS: Pomidora obieramy ze skórki, jedną czerwoną i żółtą paprykę wydrążamy i wszystko kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z obranymi ząbkami czosnku. Kiedy czosnek się zarumieni dodajemy pokrojone papryki i pomidora. Całość dusimy aż do momentu kiedy pomidor zacznie się "rozpadać". W szklance ze wrzątkiem rozpuszczamy kostkę bulionową i wlewamy do rondelka. Gotujemy jeszcze przez chwilę. FARSZ: Szatkujemy cebulkę i dodajemy na patelnię z rozgrzanym masłem i łyżką oliwy. Kiedy cebulka się zarumieni dodajemy mięso mielone i przyprawiamy pieprzem i solą. Całość podsmażamy. W osobnym garnku gotujemy ryż, ale nie do zupełnego zmięknięcia. Ryż powinien być twardawy. Następnie należy go odcedzić, przelać zimną wodą na sitku i dodać do usmażonego mięsa. Całość mieszamy razem z poszatkowaną natką pietruszki. Z pozostałych pięciu czerwonych papryk odkrajamy górę z ogonkami, które później posłużą nam jako "czapeczki" do nadzianych papryk. Pozbywamy się ziaren i włóknistych części z wnętrza każdej papryki, dokładnie je przepłukujemy. Do każdej papryki wkładamy nadzienie, delikatnie ubijając je palcami. Nie napełniajcie ich do pełna, bo ryż podczas duszenia będzie pęczniał! Tak "zapakowane" papryczki układamy w rondelku z sosem, powinny wypełnić cały garnek (jeżeli macie duży rondel użyjcie więcej papryk). Przykrywamy je "czapeczkami", dolewamy szklankę wody, zakrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 30-40 minut. W tym czasie paprykowe foremki powinny zmięknąć.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Placki ziemniaczane z kurczakiem
Dania główne
Litewskie cepeliny
Dania główne
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią
Dania główne
Dietetyczne placki z cukinii
Placki ziemniaczane z kurczakiem
Placki z młodych ziemniaków, perfekcyjne połączenie smaków, które tworzy dani...
Odsłon: 63
Litewskie cepeliny
Litewskie cepeliny to danie bardzo podobne do doskonale znanych na wschodzie...
Odsłon: 912