Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Naleśniki z jabłkami"
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1001
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 878
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12680
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1001
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 878
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12680
Składniki
Jajka rozkłóć w misce, dodaj szczyptę soli. Wsyp przesianą mąkę, wlej mleko i wodę mineralną. Ubij na gładkie ciasto. Odstaw je na 30 min, aby zgęstniało.
Po?tym czasie rozgrzej średniej wielkości patelnię, posmaruj ją olejem. Usmaż 8 cienkich naleśników. Zdejmij z?patelni i?przykryj.
Jabłka umyj, osusz, obierz ze?skórki (jedną ćwiartkę pozostaw ze skórką, odłóż). Pokrój w?półplasterki, usuwając wcześniej gniazda nasienne. Jabłka skrop sokiem z?cytryny, aby nie ściemniały.
Kremówkę ubij z cukrem pudrem na sztywną pianę. Naleśniki (lekko schłodzone) obkładaj plasterkami jabłek, posypuj cynamonem. Nakładaj po 1 łyżce ubitej kremówki, zwijaj ruloniki. Przed podaniem dekoruj resztą bitej śmietany, cynamonem oraz plasterkami jabłka ze skórką.
Czas ok. 30 min; porcja – 390 kcal, cena 1,50 zł.
Do smażenia naleśników najlepsza jest patelnia z idealnie płaskim i grubym dnem (może być teflonowa). Warto zaopatrzyć się w specjalną patelnię o niskich brzegach, dzięki którym naleśniki łatwo jest przewracać.Źródło: Świat kobiety