Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Nektarynkowe knedle"
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 175
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1324
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25087
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 175
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1324
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25087
Składniki
porcje, czas ok. 60 min; porcja – 510 kcal, cena 4,10 zł.
Nektarynki umyj, przekrój na połówki, usuwając pestki. Następnie pokrój owoce na mniejsze kawałki.
Przełóż je do małego garnka albo rondelka, wsyp 2 łyżki cukru, dodaj laskę cynamonu. Podlej owoce 5-6 łyżkami wody. Krótko obgotuj, by nektarynki się nie rozpadły. Wyjmij laskę cynamonu, masę odstaw na bok do ostudzenia.
5 dag masła utrzyj w?misce z?pozostałym cukrem, jajkami oraz szczyptą soli. Dodaj mąkę i roztarty starannie lub zmielony twaróg. Wyrób gładkie ciasto, rozwałkuj je na?placek grubości 1,5 cm. Szklanką wytnij kółka, układaj na nich porcje owoców, formuj knedle.
Knedle gotuj 12-15 min w osolonym wrzątku. Odcedź. Na suchej patelni upraż wiórki kokosowe. Resztę masła rozpuść. Polej knedle, posyp wiórkami, melisą.
. Jeśli nie lubisz wiórków, polej knedle bułką z masłem.Źródło: Świat kobiety