Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Nektarynkowe knedle"
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1429
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5949
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8876
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18749
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1429
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5949
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8876
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18749
Składniki
porcje, czas ok. 60 min; porcja – 510 kcal, cena 4,10 zł.
Nektarynki umyj, przekrój na połówki, usuwając pestki. Następnie pokrój owoce na mniejsze kawałki.
Przełóż je do małego garnka albo rondelka, wsyp 2 łyżki cukru, dodaj laskę cynamonu. Podlej owoce 5-6 łyżkami wody. Krótko obgotuj, by nektarynki się nie rozpadły. Wyjmij laskę cynamonu, masę odstaw na bok do ostudzenia.
5 dag masła utrzyj w?misce z?pozostałym cukrem, jajkami oraz szczyptą soli. Dodaj mąkę i roztarty starannie lub zmielony twaróg. Wyrób gładkie ciasto, rozwałkuj je na?placek grubości 1,5 cm. Szklanką wytnij kółka, układaj na nich porcje owoców, formuj knedle.
Knedle gotuj 12-15 min w osolonym wrzątku. Odcedź. Na suchej patelni upraż wiórki kokosowe. Resztę masła rozpuść. Polej knedle, posyp wiórkami, melisą.
. Jeśli nie lubisz wiórków, polej knedle bułką z masłem.Źródło: Świat kobiety