Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieczeń rzymska"
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7503
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2460
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7503
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2460
Składniki
Pomidory osącz z oleju i pokrój w kostkę. Oliwki również pokrój w kostkę a cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij na nim cebulę.
Do miski włóż mielone mięso. Dodaj posiekaną natkę, zioła prowansalskie, koncentrat pomidorowy, bułkę tartą oraz jajka i całość wymieszaj.
Następnie dołóż pokrojone pomidory, oliwki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przeszkloną cebulę. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej i delikatnie wymieszaj.
Prostokątną foremkę żaroodporną posmaruj olejem i wysyp bułką tartą. Przełóż do niej masę mięsną i dokładnie ugnieć łyżką tak, by masa szczelnie wypełniła dno foremki.
Powierzchnię wyrównaj łyżką i posmaruj olejem. Foremkę z mięsem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 40-50 minut. Podawaj na ciepło z ziemniakami z wody i ulubioną surówką.
80 minut Porcja: 240 kaloriiŹródło: Świat i Ludzie