Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 26

Przepis wart wypróbowania: "Pieczeń rzymska"

Składniki

  • 1 kg mielonego mięsa z indyka lub łopatki wieprzowej
  • 1 średnia cebula
  • 5 suszonych pomidorów w oleju
  • 10 dag zielonych oliwek
  • 3 jajka
  • 1 szklanki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczka natki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka ziół prowansalskich
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa. Ponadto: olej
  • bułka tarta do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczeń rzymska

Przygotowanie

  1. Pomidory osącz z oleju i pokrój w kostkę. Oliwki również pokrój w kostkę a cebulę drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij na nim cebulę.

  2. Do miski włóż mielone mięso. Dodaj posiekaną natkę, zioła prowansalskie, koncentrat pomidorowy, bułkę tartą oraz jajka i całość wymieszaj.

  3. Następnie dołóż pokrojone pomidory, oliwki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przeszkloną cebulę. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej i delikatnie wymieszaj.

  4. Prostokątną foremkę żaroodporną posmaruj olejem i wysyp bułką tartą. Przełóż do niej masę mięsną i dokładnie ugnieć łyżką tak, by masa szczelnie wypełniła dno foremki.

  5. Powierzchnię wyrównaj łyżką i posmaruj olejem. Foremkę z mięsem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 40-50 minut. Podawaj na ciepło z ziemniakami z wody i ulubioną surówką.

  6. 80 minut Porcja: 240 kalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń