Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieczeń wieprzowa"
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 45
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 148
Deser albo słodkie, ciepłe śniadanie z ciasta filo, twarogu i brzoskwiń. Masł...
Odsłon: 45
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 148
Składniki
Plastry schabu umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Przykryj folią spożywczą i bardzo delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz papryką, granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem.
Do mielonego mięsa dodaj majeranek, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Żelatynę rozpuść w 2/3 szklanki wrzącej wody a potem przestudź.
Na desce rozłóż płat folii aluminiowej. W poprzek ułóż 3-4 plastry schabu karkowego w taki sposób, by na siebie lekko nachodziły. Posmaruj je cienką warstwą mielonego mięsa i żelatyną (można do tego użyć pędzelka). Na to połóż plastry schabu środkowego, posmaruj mielonym mięsem i rozpuszczoną żelatyną.
Postępuj w ten sam sposób aż do wyczerpania składników. Całość ostrożnie zawiń w folię aluminiową i przełóż do podłużnej formy (keksówki).
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Włóż naczynie z mięsem. Piecz ok. 90 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia rozetnij folię, by wierzch pieczeni się przyrumienił. Gdy wystygnie, wyjmij z formy i włóż do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 450 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie