Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczeń wieprzowa

Pieczeń wieprzowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 17

Przepis wart wypróbowania: "Pieczeń wieprzowa"

Składniki

  • 9-10 plastrów schabu środkowego
  • 9-10 plastrów schabu karkowego
  • 3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • czosnek granulowany
  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki żelatyny
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczeń wieprzowa

Przygotowanie

  1. Plastry schabu umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Przykryj folią spożywczą i bardzo delikatnie rozbij tłuczkiem. Oprósz papryką, granulowanym czosnkiem, solą oraz pieprzem.

  2. Do mielonego mięsa dodaj majeranek, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Żelatynę rozpuść w 2/3 szklanki wrzącej wody a potem przestudź.

  3. Na desce rozłóż płat folii aluminiowej. W poprzek ułóż 3-4 plastry schabu karkowego w taki sposób, by na siebie lekko nachodziły. Posmaruj je cienką warstwą mielonego mięsa i żelatyną (można do tego użyć pędzelka). Na to połóż plastry schabu środkowego, posmaruj mielonym mięsem i rozpuszczoną żelatyną.

  4. Postępuj w ten sam sposób aż do wyczerpania składników. Całość ostrożnie zawiń w folię aluminiową i przełóż do podłużnej formy (keksówki).

  5. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Włóż naczynie z mięsem. Piecz ok. 90 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia rozetnij folię, by wierzch pieczeni się przyrumienił. Gdy wystygnie, wyjmij z formy i włóż do lodówki.

  6. (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 450  kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń