Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pieczeń z udźca indyka"
Pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem rodzynek, pachnące masełkiem i wanilią.
Odsłon: 629
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1590
Te krokiety dziadowskie udowadniają, że możesz stworzyć pyszne danie, wykorzy...
Odsłon: 27770
Pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem rodzynek, pachnące masełkiem i wanilią.
Odsłon: 629
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1590
Te krokiety dziadowskie udowadniają, że możesz stworzyć pyszne danie, wykorzy...
Odsłon: 27770
Składniki
Mięso umyj, osusz, wytnij kości. Do oleju dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz: majeranek, pieprz, sól i paprykę, wymieszaj. Tak przygotowaną marynatą starannie natrzyj mięso. Przykryj i włóż do lodówki na 10 godz. 2. Mięso wyjmij z marynaty, zwiąż bawełnianą nicią. Włóż do żaroodpornego naczynia lub rękawa do pieczenia. Wlej marynatę i 1 szklanki wody. Piecz ok. 90 min w temp. 180°C. Na 20 min przed końcem pieczenia wierzch udźca posmaruj miodem wymieszanym z sokiem pomarańczowym. 3. Pomarańcze wyszoruj i sparz wrzątkiem. Z jednej zetrzyj skórkę a następnie ze wszystkich wyciśnij sok i przecedź przez sitko. Do rondelka wsyp cukier. Podgrzewaj aż się rozpu- ści. Gdy uzyska jasno złoty kolor, dodaj sok z pomarańczy oraz skórkę poma- rańczową. Gotuj na średnim ogniu mieszając ok. 15 min, aż straci połowę objętości. Zestaw z ognia, dodaj masło. Mieszaj aż się rozpuści. Dodaj ocet balsamiczny oraz sól.
(bez czasu pieczenia): 30 minut. Porcja: 450 kilokalorii
Do sosu można dodać 1-2 łyżeczki świeżo startego imbiru.Źródło: Świat i Ludzie