Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona gęś z jabłkami i kasztanami

Pieczona gęś z jabłkami i kasztanami

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 5694

Dodano:

Odsłon: 12

Smaczny pomysł na "Pieczona gęś z jabłkami i kasztanami"

Składniki

  • sprawiona gęś (ok. 3 kg)
  • puszka kasztanów jadalnych
  • pół kg jabłek
  • 10 dag migdałów
  • pół pęczka majeranku
  • 10 dag kremówki
  • przyprawa ziołowa
  • 2 łyżki zasmażki błyskawicznej
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama
Pieczona gęś z jabłkami i kasztanami

Przygotowanie

  1. Gęś umyj, osusz, natrzyj wierzch i środek przyprawą ziołową, solą i pieprzem.

  2. Z obranych jabłek wytnij gniazda nasienne, po czym pokrój je w drobną kosteczkę.

  3. Kasztany osącz z zalewy (możesz użyć również mrożonych – wtedy je rozmroź).

  4. Migdały sparz, zdejmij z nich skórkę i zrumień na rozgrzanej suchej patelni.

  5. Umyty i osuszony majeranek posiekaj.

  6. farszu wymieszaj i napełnij nimi tuszkę.

  7. Zszyj ją nicią, po czym umieść w brytfannie i wstaw na ok. 3 godziny do piekarnika rozgrzanego do 200°C.

  8. Podczas pieczenia podlewaj mięso tworzącym się pod nim sosem. Na koniec przecedź go, połącz ze śmietaną, odrobiną wody, soli oraz pieprzu i zasmażką. Podawaj z kapustą.

  9. Czas przygotowania: 4 h. Ilość kalorii na 1 porcję: 350. Stopień trudności: trudne.

    Źródło: Telemax

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń