Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pieczona gęś z jabłkami i kasztanami"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3966
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415470
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2567
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3966
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415470
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2567
Składniki
Gęś umyj, osusz, natrzyj wierzch i środek przyprawą ziołową, solą i pieprzem.
Z obranych jabłek wytnij gniazda nasienne, po czym pokrój je w drobną kosteczkę.
Kasztany osącz z zalewy (możesz użyć również mrożonych – wtedy je rozmroź).
Migdały sparz, zdejmij z nich skórkę i zrumień na rozgrzanej suchej patelni.
Umyty i osuszony majeranek posiekaj.
farszu wymieszaj i napełnij nimi tuszkę.
Zszyj ją nicią, po czym umieść w brytfannie i wstaw na ok. 3 godziny do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
Podczas pieczenia podlewaj mięso tworzącym się pod nim sosem. Na koniec przecedź go, połącz ze śmietaną, odrobiną wody, soli oraz pieprzu i zasmażką. Podawaj z kapustą.
Czas przygotowania: 4 h. Ilość kalorii na 1 porcję: 350. Stopień trudności: trudne.Źródło: Telemax