Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony camembert

Pieczony camembert

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 57

Wypróbowany przepis na "Pieczony camembert"

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki musztardy z gorczycą
  • 8 łyżek soku jabłkowego
  • 3 łyżki octu winnego
  • majeranek
  • olej
  • sól
  • chili w proszku
  • 4 serki camembert
  • 15 dag bagietki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zrób chutney. Obierz i drobno posiekaj cebulę. Umyte i obrane jabłko pozbaw gniazd nasiennych, drobno posiekaj. Cukier wsyp do rondelka, skarmelizuj na średnim ogniu.

  2. Do skarmelizowanego cukru dodaj posiekaną wcześniej cebulę, jabłko oraz musztardę z ziarnami gorczycy. Wlej sok jabłkowy oraz ocet winny. Duś całość pod przykryciem 20-30 minut.

  3. Świeży majeranek opłucz. Część odłóż do dekoracji, resztę otrzyj z łodyżek i dodaj do chutneya. Sos zdejmij z og nia. Wymieszaj z łyżką oleju, dopraw solą oraz chili do smaku. Odstaw do schłodzenia.

  4. Serki camembert wyjmij z opakowań. Porozkładaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Zapiekaj 5-7 minut w temp. 220 st.

  5. Bagietkę (lub dwa paluchy pszenne) pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Przesmaż pieczywo. Możesz też przyrumienić je w piekarniku. Gorące serki camembert ułóż na talerzach. Posmaruj przygotowanym chutneyem jabłkowym i obłóż grzankami. Dekoruj odłożonym majerankiem. Podawaj danie na ciepło.

  6. czas ok. 45 min; porcja – 800 kcal, cena 4,40 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń