Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczony łosoś w sosie chrzanowym"
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336639
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3759
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422869
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2505
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336639
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3759
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 422869
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2505
Składniki
Filet z łososia opłucz starannie, osusz, a następnie pokrój tak, by powstały 4 porcje. Natrzyj każdą z dwóch stron solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę lub olej. Ułóż porcje łososia. Obsmaż z każdej strony na rumiano. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Przełóż ryby. Piecz 10-15 minut w 180 st.
Na patelnię z tłuszczem (po smażeniu łososia) wlej białe wino. Chwilę ogrzewaj, aż alkohol będzie ciepły. Dodaj śmietanę. Wymieszaj całość dokładnie. Ogrzewaj dalej, aż sos zgęstnieje. Przelej go przez sito.
Na osobnej patelni rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć chrzan. Przesmaż, przełóż do sosu. Dodaj łyżkę posiekanej natki. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Na pozostałym maśle przesmaż obrane i pokrojone szalotki. Dodaj miąższ wykrojony z pomarańczy.
Podduś, dopraw pieprzem. Łososia podaj z sosem, pomarańczami i szalotkami.Źródło: Świat kobiety