Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczony łosoś w sosie chrzanowym"
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457037
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1275
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2143
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 525
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457037
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1275
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2143
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 525
Składniki
Filet z łososia opłucz starannie, osusz, a następnie pokrój tak, by powstały 4 porcje. Natrzyj każdą z dwóch stron solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę lub olej. Ułóż porcje łososia. Obsmaż z każdej strony na rumiano. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Przełóż ryby. Piecz 10-15 minut w 180 st.
Na patelnię z tłuszczem (po smażeniu łososia) wlej białe wino. Chwilę ogrzewaj, aż alkohol będzie ciepły. Dodaj śmietanę. Wymieszaj całość dokładnie. Ogrzewaj dalej, aż sos zgęstnieje. Przelej go przez sito.
Na osobnej patelni rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć chrzan. Przesmaż, przełóż do sosu. Dodaj łyżkę posiekanej natki. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Na pozostałym maśle przesmaż obrane i pokrojone szalotki. Dodaj miąższ wykrojony z pomarańczy.
Podduś, dopraw pieprzem. Łososia podaj z sosem, pomarańczami i szalotkami.Źródło: Świat kobiety