Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczony łosoś w sosie chrzanowym"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10004
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1153
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11543
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 555
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 10004
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1153
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11543
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 555
Składniki
Filet z łososia opłucz starannie, osusz, a następnie pokrój tak, by powstały 4 porcje. Natrzyj każdą z dwóch stron solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę lub olej. Ułóż porcje łososia. Obsmaż z każdej strony na rumiano. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Przełóż ryby. Piecz 10-15 minut w 180 st.
Na patelnię z tłuszczem (po smażeniu łososia) wlej białe wino. Chwilę ogrzewaj, aż alkohol będzie ciepły. Dodaj śmietanę. Wymieszaj całość dokładnie. Ogrzewaj dalej, aż sos zgęstnieje. Przelej go przez sito.
Na osobnej patelni rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć chrzan. Przesmaż, przełóż do sosu. Dodaj łyżkę posiekanej natki. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Na pozostałym maśle przesmaż obrane i pokrojone szalotki. Dodaj miąższ wykrojony z pomarańczy.
Podduś, dopraw pieprzem. Łososia podaj z sosem, pomarańczami i szalotkami.Źródło: Świat kobiety