Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony łosoś w sosie chrzanowym

Pieczony łosoś w sosie chrzanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 6

Wypróbowany przepis na "Pieczony łosoś w sosie chrzanowym"

Składniki

  • 60 dag filetu z łososia
  • 60 ml oliwy lub oleju
  • 100 ml białego wina
  • 200 ml śmietany
  • 10 dag masła
  • 3 łyżki startego chrzanu
  • 1 łyżka natki
  • 4 szalotki
  • 1 pomarańcza
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczony łosoś w sosie chrzanowym

Przygotowanie

  1. Filet z łososia opłucz starannie, osusz, a następnie pokrój tak, by powstały 4 porcje. Natrzyj każdą z dwóch stron solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę lub olej. Ułóż porcje łososia. Obsmaż z każdej strony na rumiano. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Przełóż ryby. Piecz 10-15 minut w 180 st.

  2. Na patelnię z tłuszczem (po smażeniu łososia) wlej białe wino. Chwilę ogrzewaj, aż alkohol będzie ciepły. Dodaj śmietanę. Wymieszaj całość dokładnie. Ogrzewaj dalej, aż sos zgęstnieje. Przelej go przez sito.

  3. Na osobnej patelni rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć chrzan. Przesmaż, przełóż do sosu. Dodaj łyżkę posiekanej natki. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Na pozostałym maśle przesmaż obrane i pokrojone szalotki. Dodaj miąższ wykrojony z pomarańczy.

  4. Podduś, dopraw pieprzem. Łososia podaj z sosem, pomarańczami i szalotkami.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń