Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczony łosoś w sosie chrzanowym"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3666
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 620
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3793
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 360
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 660
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3666
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 620
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3793
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 360
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 660
Składniki
Filet z łososia opłucz starannie, osusz, a następnie pokrój tak, by powstały 4 porcje. Natrzyj każdą z dwóch stron solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę lub olej. Ułóż porcje łososia. Obsmaż z każdej strony na rumiano. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Przełóż ryby. Piecz 10-15 minut w 180 st.
Na patelnię z tłuszczem (po smażeniu łososia) wlej białe wino. Chwilę ogrzewaj, aż alkohol będzie ciepły. Dodaj śmietanę. Wymieszaj całość dokładnie. Ogrzewaj dalej, aż sos zgęstnieje. Przelej go przez sito.
Na osobnej patelni rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć chrzan. Przesmaż, przełóż do sosu. Dodaj łyżkę posiekanej natki. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Na pozostałym maśle przesmaż obrane i pokrojone szalotki. Dodaj miąższ wykrojony z pomarańczy.
Podduś, dopraw pieprzem. Łososia podaj z sosem, pomarańczami i szalotkami.Źródło: Świat kobiety