Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest nad nimi troszkę pracy, ale warto;)
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1507
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 239
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 246
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 238
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 8459
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1507
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 239
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 246
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 238
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 8459
Składniki
Farsz: Z tej ilości wyszło mi 30 pierogów z kapusta i pieczarkami i 15 z samymi pieczarkami. Kapustę gotujemy ok 15 min, studzimy, przepłukujemy zimną wodą(jeśli jest zbyt kwaśna), szatkujemy na drobno.
Na 2 patelniach podsmażamy na oliwie drobno posiekaną cebulkę. Na jedną wrzucamy kapustę na drugą poszatkowane pieczarki. Zawartość obu patelni przyprawiamy do smaku i dusimy na małym ogniu często mieszając.Do kapusty dodajemy połowę pieczarek z drugiej patelni. Farsz z kapusty jest szczególnie smaczny jeśli podlejemy go sporą ilością oliwy podczas duszenia.
Ciasto: do dużej miski wsypujemy ok 0,75 kg mąki, solimy, dolewamy ok 1,5 szklanki wrzątku i drewnianą łyżką mieszamy. Wstępnie zarobione ciasto wyjmujemy na posypany mąką blat i rozrabiamy dokładnie. W razie potrzeby posypujemy mąką lub dolewamy wody.
Formujemy pierożki, gotujemy- ok 3-4 min od momentu wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną cebulką, surówkami lub wcinamy podsmażone. Pycha!!!