Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 534

Dodano:

Odsłon: 26206

Jest nad nimi troszkę pracy, ale warto;)

Składniki

  • kapusta kiszona, 1 kg
  • pieczarki, 70 dag
  • cebula, 2 duże
  • mąka, ok. 0,75 kg
  • wrzątek, ok. 1,5 szklanki
  • oliwa z oliwek, sporo
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi z kapustą i pieczarkami

Przygotowanie

  1. Farsz: Z tej ilości wyszło mi 30 pierogów z kapusta i pieczarkami i 15 z samymi pieczarkami. Kapustę gotujemy ok 15 min, studzimy, przepłukujemy zimną wodą(jeśli jest zbyt kwaśna), szatkujemy na drobno.

  2. Na 2 patelniach podsmażamy na oliwie drobno posiekaną cebulkę. Na jedną wrzucamy kapustę na drugą poszatkowane pieczarki. Zawartość obu patelni przyprawiamy do smaku i dusimy na małym ogniu często mieszając.Do kapusty dodajemy połowę pieczarek z drugiej patelni. Farsz z kapusty jest szczególnie smaczny jeśli podlejemy go sporą ilością oliwy podczas duszenia.

  3. Ciasto: do dużej miski wsypujemy ok 0,75 kg mąki, solimy, dolewamy ok 1,5 szklanki wrzątku i drewnianą łyżką mieszamy. Wstępnie zarobione ciasto wyjmujemy na posypany mąką blat i rozrabiamy dokładnie. W razie potrzeby posypujemy mąką lub dolewamy wody.

  4. Formujemy pierożki, gotujemy- ok 3-4 min od momentu wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną cebulką, surówkami lub wcinamy podsmażone. Pycha!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń