Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest nad nimi troszkę pracy, ale warto;)
Pasztet z pieczonego kalafiora z ciecierzycą
Odsłon: 59
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 96
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 124
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 100
Pasztet z pieczonego kalafiora z ciecierzycą
Odsłon: 59
Delikatne mięso z polędwiczki otulone aksamitnym sosem smakuje wybornie.
Odsłon: 96
Ciasteczka są bardzo kruche, słodkie i aromatyczne. Rewelacyjne do filiżanki...
Odsłon: 124
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 100
Składniki
Farsz: Z tej ilości wyszło mi 30 pierogów z kapusta i pieczarkami i 15 z samymi pieczarkami. Kapustę gotujemy ok 15 min, studzimy, przepłukujemy zimną wodą(jeśli jest zbyt kwaśna), szatkujemy na drobno.
Na 2 patelniach podsmażamy na oliwie drobno posiekaną cebulkę. Na jedną wrzucamy kapustę na drugą poszatkowane pieczarki. Zawartość obu patelni przyprawiamy do smaku i dusimy na małym ogniu często mieszając.Do kapusty dodajemy połowę pieczarek z drugiej patelni. Farsz z kapusty jest szczególnie smaczny jeśli podlejemy go sporą ilością oliwy podczas duszenia.
Ciasto: do dużej miski wsypujemy ok 0,75 kg mąki, solimy, dolewamy ok 1,5 szklanki wrzątku i drewnianą łyżką mieszamy. Wstępnie zarobione ciasto wyjmujemy na posypany mąką blat i rozrabiamy dokładnie. W razie potrzeby posypujemy mąką lub dolewamy wody.
Formujemy pierożki, gotujemy- ok 3-4 min od momentu wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną cebulką, surówkami lub wcinamy podsmażone. Pycha!!!