Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierogi z kaszą gryczaną"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12240
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1378
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12987
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5086
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12240
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1378
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12987
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5086
Składniki
porcji, czas ok. 80 min; porcja – 430 kcal, cena 1,40 zł.
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj pół łyżeczki soli. Porcjami dolewaj ciepłą wodę (ok. szklanki). Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je, aby nie obeschło. Kaszę zalej wodą (ok. 1,5 szklanki). Gotuj z dodatkiem soli na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn.
Oczyść i pokrój drobno pieczarki oraz jedną cebulę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę, zrumień. Dodaj pieczarki, smaż 5 minut.
Zawartość patelni połącz z kaszą. Wkrusz ser, wsyp poszatkowaną natkę. Farsz wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkuj, szklanką wycinaj krążki. Na każdy nakładaj farsz, starannie zlepiaj brzegi.
Pierogi wrzucaj partiami na osolony wrzątek. Gotuj 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Wytop skwarki z posiekanego boczku, wrzuć drugą poszatkowaną cebulę, przesmaż. Okraś gorące pierogi.
Aby ciasto na pierogi było smaczne, miękkie i elastyczne, nie trzeba dodawać jajka (a szczególnie białka, które powo- duje twardnienie). Najlepszym spo- sobem jest zapa- rzanie mąki gorącą wodą lub mlekiem. Uważaj jednak, bo w ten sposób bardzo łatwo poparzyć ręce!
. Ser do nadziewania pierogów powinien być tłusty i lekko kwaśny.Źródło: Świat kobiety