Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierogi z kaszą gryczaną"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 175
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 24
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 175
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 201
Składniki
porcji, czas ok. 80 min; porcja – 430 kcal, cena 1,40 zł.
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj pół łyżeczki soli. Porcjami dolewaj ciepłą wodę (ok. szklanki). Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je, aby nie obeschło. Kaszę zalej wodą (ok. 1,5 szklanki). Gotuj z dodatkiem soli na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn.
Oczyść i pokrój drobno pieczarki oraz jedną cebulę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę, zrumień. Dodaj pieczarki, smaż 5 minut.
Zawartość patelni połącz z kaszą. Wkrusz ser, wsyp poszatkowaną natkę. Farsz wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkuj, szklanką wycinaj krążki. Na każdy nakładaj farsz, starannie zlepiaj brzegi.
Pierogi wrzucaj partiami na osolony wrzątek. Gotuj 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Wytop skwarki z posiekanego boczku, wrzuć drugą poszatkowaną cebulę, przesmaż. Okraś gorące pierogi.
Aby ciasto na pierogi było smaczne, miękkie i elastyczne, nie trzeba dodawać jajka (a szczególnie białka, które powo- duje twardnienie). Najlepszym spo- sobem jest zapa- rzanie mąki gorącą wodą lub mlekiem. Uważaj jednak, bo w ten sposób bardzo łatwo poparzyć ręce!
. Ser do nadziewania pierogów powinien być tłusty i lekko kwaśny.Źródło: Świat kobiety