Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierogi z kaszą gryczaną"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34169
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1381
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113609
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34169
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1381
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113609
Składniki
porcji, czas ok. 80 min; porcja – 430 kcal, cena 1,40 zł.
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj pół łyżeczki soli. Porcjami dolewaj ciepłą wodę (ok. szklanki). Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je, aby nie obeschło. Kaszę zalej wodą (ok. 1,5 szklanki). Gotuj z dodatkiem soli na małym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie cały płyn.
Oczyść i pokrój drobno pieczarki oraz jedną cebulę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę, zrumień. Dodaj pieczarki, smaż 5 minut.
Zawartość patelni połącz z kaszą. Wkrusz ser, wsyp poszatkowaną natkę. Farsz wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkuj, szklanką wycinaj krążki. Na każdy nakładaj farsz, starannie zlepiaj brzegi.
Pierogi wrzucaj partiami na osolony wrzątek. Gotuj 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Wytop skwarki z posiekanego boczku, wrzuć drugą poszatkowaną cebulę, przesmaż. Okraś gorące pierogi.
Aby ciasto na pierogi było smaczne, miękkie i elastyczne, nie trzeba dodawać jajka (a szczególnie białka, które powo- duje twardnienie). Najlepszym spo- sobem jest zapa- rzanie mąki gorącą wodą lub mlekiem. Uważaj jednak, bo w ten sposób bardzo łatwo poparzyć ręce!
. Ser do nadziewania pierogów powinien być tłusty i lekko kwaśny.Źródło: Świat kobiety