Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 106
Dodano: 13.12.2018
Odsłon: 415
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Na początek robimy farsz. Na patelni rozpuszczamy masło. Na masło wrzucamy szpinak i troszkę go podsmażamy, Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki. Wszystko chwilę podsmażamy po czym dodajemy ziemniaki. Dokładnie podsmażamy co jakiś czas mieszając a na koniec doprawiamy do smaku szczypiorkiem, gałką, solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia,
W tym czasie zabieramy się za ciasto. Z mąki, wody i jogurtu oraz soli wyrabiamy delikatne i elastyczne ciasto. Jeżeli mąki jest za mało - wystarczy dosypać. Ciasto zostawiamy na chwilę w misce i przykrywamy ją ciepłym talerzem ( dobrze jest potrzymać go chwilę w gorącej wodzie ). Po jakiś 10 min wyjmujemy ciasto , rozwałkowujemy , wycinamy koła a na środek każdego układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy. Ja tym razem użyłam do zlepiania zwykłego widelczyka do ciasta.
Gotujemy pierożki w osolonej wrzącej wodzie około 3-5 min od wypłynięcia.
Z góry przepraszam na zdjęcie ale zależało mi , żebyście zobaczyli jak to wygląda w środku a masa szpinakowa jakkolwiek baaardzo smaczna nie do końca jest fotogeniczna ;)
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)