Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pierogi ziemniaczane w panierce"
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1313
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24940
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 111
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1313
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24940
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 111
Składniki
Ziemniaki obierz, ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź, wystudź. W tym czasie posiekaj cebulę. Boczek i paprykę pokrój w kostkę (kilka kawałków papryki odłóż do dekoracji).
Warzywa wraz z boczkiem podsmaż na łyżce oleju. Dopraw solą i pieprzem.
Ziemniaki przepuść przez maszynkę lub praskę. Dodaj jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wyrób elastyczne, gładkie ciasto. Stolnicę oprósz mąką, a następnie rozwałkuj na niej ciasto na grubość ok. 1/2 cm. Wykrój szklanką placuszki.
Na każdym placuszku ułóż po porcji przygotowanego farszu i delikatnie zlep brzegi. Ostrożnie uformuj w dłoniach walcowate pierożki, a następnie starannie obtocz je z obu stron w tartej bułce. Panierowane pierogi smaż partiami na oleju, na złoty kolor.
Następnie przełóż je na papierowy ręcznik, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Danie podawaj na liściach sałaty, udekorowane odłożonymi kawałkami papryki. Pierożki doskonale smakują z czerwonym barszczem!Źródło: Naj