Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi ziemniaczane w panierce

Pierogi ziemniaczane w panierce

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Pierogi ziemniaczane w panierce"

Składniki

  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 50 dag nieodparzanego wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • 1 mała papryka
  • 1 cebula
  • ok. 1 szkl. bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia nmąka do stolnicy
  • liście sałaty do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi ziemniaczane w panierce

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź, wystudź. W tym czasie posiekaj cebulę. Boczek i paprykę pokrój w kostkę (kilka kawałków papryki odłóż do dekoracji).

  2. Warzywa wraz z boczkiem podsmaż na łyżce oleju. Dopraw solą i pieprzem.

  3. Ziemniaki przepuść przez maszynkę lub praskę. Dodaj jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wyrób elastyczne, gładkie ciasto. Stolnicę oprósz mąką, a następnie rozwałkuj na niej ciasto na grubość ok. 1/2 cm. Wykrój szklanką placuszki.

  4. Na każdym placuszku ułóż po porcji przygotowanego farszu i delikatnie zlep brzegi. Ostrożnie uformuj w dłoniach walcowate pierożki, a następnie starannie obtocz je z obu stron w tartej bułce. Panierowane pierogi smaż partiami na oleju, na złoty kolor.

  5. Następnie przełóż je na papierowy ręcznik, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

  6. Danie podawaj na liściach sałaty, udekorowane odłożonymi kawałkami papryki. Pierożki doskonale smakują z czerwonym barszczem!

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń