Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierożki po parmeńsku"
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 164
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 168
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 164
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 168
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Składniki
Tortellini ugotuj według przepisu na opakowaniu. Przelej zimną wodą i zostaw na sitku do ostygnięcia. Rukolę umyj, osusz ręcznikiem papierowym. sosu włóż do słoika, szczelnie zamknij, potrząsaj, aż się połączą.
Cukinię umyj, osusz, pokrój na plasterki. Cebulkę obierz, posiekaj, szynkę potnij na kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cukinię. Po chwili dodaj szynkę i cebulkę. Wciśnij przez praskę czosnek, wsyp oregano. Wymieszaj, podsmaż i zdejmij z patelni.
Pomidorki umyj, przekrój na połówki. Włóż na patelnię, posyp pieprzem, podgrzej. Dodaj do warzyw z szynką. Gdy wszystkie ostygną, wymieszaj je delikatnie z pierożkami. Posyp rukolą i skrop sosem. Resztę sosu podaj w sosjerce.
Sos majonezowy najlepszy, bo domowy
Do każdej z naszych sałatek pasuje przepyszny domowy majonez doprawiony np. ziołami, czosnkiem, jogurtem. Na sos do sałatki dla 6 osób potrzebujemy: 3 żółtek, 100 ml oleju słonecznikowego, 1,5 łyżeczki gładkiej musztardy, 2-3 łyżeczki soku cytrynowego oraz sól i biały pieprz do smaku. powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy dobrze się połączą.
Żółtka rozcieramy z musztardą i szczyptą soli. Następnie ubijamy trzepaczką, dodając szczyptę pieprzu i sok z cytryny. Stale ucierając, dodajemy po kropelce oleju. Gdy zużyjemy 2/3 tłuszczu, resztę możemy wlać cienkim strumieniem, wciąż energicznie mieszając. Doprawiamy i gotowe!Źródło: Naj