Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierożki po parmeńsku"
Prosty i szybki pomysł na obiad.
Odsłon: 62
Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
Odsłon: 37
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 61
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 15
Podobną zupę jadłam w knajpce na firmowej wigilii.Smakowała rewelacyjnie. Pie...
Odsłon: 4
Prosty i szybki pomysł na obiad.
Odsłon: 62
Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka. Jest orzeźwiająca i pyszna. Może sta...
Odsłon: 37
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 61
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 15
Podobną zupę jadłam w knajpce na firmowej wigilii.Smakowała rewelacyjnie. Pie...
Odsłon: 4
Składniki
Tortellini ugotuj według przepisu na opakowaniu. Przelej zimną wodą i zostaw na sitku do ostygnięcia. Rukolę umyj, osusz ręcznikiem papierowym. sosu włóż do słoika, szczelnie zamknij, potrząsaj, aż się połączą.
Cukinię umyj, osusz, pokrój na plasterki. Cebulkę obierz, posiekaj, szynkę potnij na kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cukinię. Po chwili dodaj szynkę i cebulkę. Wciśnij przez praskę czosnek, wsyp oregano. Wymieszaj, podsmaż i zdejmij z patelni.
Pomidorki umyj, przekrój na połówki. Włóż na patelnię, posyp pieprzem, podgrzej. Dodaj do warzyw z szynką. Gdy wszystkie ostygną, wymieszaj je delikatnie z pierożkami. Posyp rukolą i skrop sosem. Resztę sosu podaj w sosjerce.
Sos majonezowy najlepszy, bo domowy
Do każdej z naszych sałatek pasuje przepyszny domowy majonez doprawiony np. ziołami, czosnkiem, jogurtem. Na sos do sałatki dla 6 osób potrzebujemy: 3 żółtek, 100 ml oleju słonecznikowego, 1,5 łyżeczki gładkiej musztardy, 2-3 łyżeczki soku cytrynowego oraz sól i biały pieprz do smaku. powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy dobrze się połączą.
Żółtka rozcieramy z musztardą i szczyptą soli. Następnie ubijamy trzepaczką, dodając szczyptę pieprzu i sok z cytryny. Stale ucierając, dodajemy po kropelce oleju. Gdy zużyjemy 2/3 tłuszczu, resztę możemy wlać cienkim strumieniem, wciąż energicznie mieszając. Doprawiamy i gotowe!Źródło: Naj