Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierożki po parmeńsku"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 147
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 147
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Tortellini ugotuj według przepisu na opakowaniu. Przelej zimną wodą i zostaw na sitku do ostygnięcia. Rukolę umyj, osusz ręcznikiem papierowym. sosu włóż do słoika, szczelnie zamknij, potrząsaj, aż się połączą.
Cukinię umyj, osusz, pokrój na plasterki. Cebulkę obierz, posiekaj, szynkę potnij na kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cukinię. Po chwili dodaj szynkę i cebulkę. Wciśnij przez praskę czosnek, wsyp oregano. Wymieszaj, podsmaż i zdejmij z patelni.
Pomidorki umyj, przekrój na połówki. Włóż na patelnię, posyp pieprzem, podgrzej. Dodaj do warzyw z szynką. Gdy wszystkie ostygną, wymieszaj je delikatnie z pierożkami. Posyp rukolą i skrop sosem. Resztę sosu podaj w sosjerce.
Sos majonezowy najlepszy, bo domowy
Do każdej z naszych sałatek pasuje przepyszny domowy majonez doprawiony np. ziołami, czosnkiem, jogurtem. Na sos do sałatki dla 6 osób potrzebujemy: 3 żółtek, 100 ml oleju słonecznikowego, 1,5 łyżeczki gładkiej musztardy, 2-3 łyżeczki soku cytrynowego oraz sól i biały pieprz do smaku. powinny mieć temperaturę pokojową, wtedy dobrze się połączą.
Żółtka rozcieramy z musztardą i szczyptą soli. Następnie ubijamy trzepaczką, dodając szczyptę pieprzu i sok z cytryny. Stale ucierając, dodajemy po kropelce oleju. Gdy zużyjemy 2/3 tłuszczu, resztę możemy wlać cienkim strumieniem, wciąż energicznie mieszając. Doprawiamy i gotowe!Źródło: Naj