Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piersi kaczki w słodkim sosie"
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5386
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1739
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5283
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1784
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5386
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1739
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5283
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1784
Składniki
Z kaczki dokładnie zetnij wszystkie ścięgna. Piersi umyj, osusz na papierze kuchennym. Skórę kaczki natnij na krzyż. Ułóż na rozgrzanej patelni skórą do dołu (patelni nie smaruj tłuszczem).
Usmaż równomiernie ze wszystkich stron, żeby wytopiło się jak najwięcej tłuszczu. Tłuszcz przelej do rondelka (będzie potrzebny do sosu).
Mięso ułóż w formie żaroodpornej. Wstaw do rozgrzanego do temp. 150°C piekarnika, piecz 10 minut.
Miód i kardamon dodaj do rondelka z tłuszczem ze smażenia kaczki, dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, aż zostanie połowa sosu, bardzo często mieszając.
Dodaj masło (10 dag), cukier, anyż, cynamon i sok z cytryny (możesz też wrzucić dwa listki laurowe). Wymieszaj, zagotuj (cały czas na małym ogniu). Jeśli sos się zwarzy, należy dolać nieco letniej wody i zagotować.
Groszek cukrowy oczyść, końce zetrzyj. Usmaż na maśle, przypraw do smaku solą. Kaczkę odstaw na 5 minut po pieczeniu, w tym czasie mięso wchłonie wszystkie soki. Następnie dokładnie osusz i oprósz solą (wtedy sól się nierównomiernie rozłoży na mięsie i każdy kawałek będzie inaczej smakował).
Pokrój na plasterki, ułóż na talerzu. Dodaj zielony groszek i pakieciki ryżowe z jarzynami, skrop sosem miodowym. Od razu podaj.
Czas przygotowania: 35 min, ilość porcji: 4, cena za porcję: 3,40 złŹródło: Chwila dla Ciebie