Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piersi kaczki w słodkim sosie"
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 103
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 317
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2678
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9605
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 103
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 317
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2678
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9605
Składniki
Z kaczki dokładnie zetnij wszystkie ścięgna. Piersi umyj, osusz na papierze kuchennym. Skórę kaczki natnij na krzyż. Ułóż na rozgrzanej patelni skórą do dołu (patelni nie smaruj tłuszczem).
Usmaż równomiernie ze wszystkich stron, żeby wytopiło się jak najwięcej tłuszczu. Tłuszcz przelej do rondelka (będzie potrzebny do sosu).
Mięso ułóż w formie żaroodpornej. Wstaw do rozgrzanego do temp. 150°C piekarnika, piecz 10 minut.
Miód i kardamon dodaj do rondelka z tłuszczem ze smażenia kaczki, dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, aż zostanie połowa sosu, bardzo często mieszając.
Dodaj masło (10 dag), cukier, anyż, cynamon i sok z cytryny (możesz też wrzucić dwa listki laurowe). Wymieszaj, zagotuj (cały czas na małym ogniu). Jeśli sos się zwarzy, należy dolać nieco letniej wody i zagotować.
Groszek cukrowy oczyść, końce zetrzyj. Usmaż na maśle, przypraw do smaku solą. Kaczkę odstaw na 5 minut po pieczeniu, w tym czasie mięso wchłonie wszystkie soki. Następnie dokładnie osusz i oprósz solą (wtedy sól się nierównomiernie rozłoży na mięsie i każdy kawałek będzie inaczej smakował).
Pokrój na plasterki, ułóż na talerzu. Dodaj zielony groszek i pakieciki ryżowe z jarzynami, skrop sosem miodowym. Od razu podaj.
Czas przygotowania: 35 min, ilość porcji: 4, cena za porcję: 3,40 złŹródło: Chwila dla Ciebie