Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Piersi kaczki w słodkim sosie"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 603
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1832
Polecam.
Odsłon: 5661
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne faszerowane roladki ze schabu, po...
Odsłon: 603
Lekkie, puszyste i idealne na lato. To chyba ulubione ciasto dzieci, którym c...
Odsłon: 1832
Polecam.
Odsłon: 5661
Składniki
Z kaczki dokładnie zetnij wszystkie ścięgna. Piersi umyj, osusz na papierze kuchennym. Skórę kaczki natnij na krzyż. Ułóż na rozgrzanej patelni skórą do dołu (patelni nie smaruj tłuszczem).
Usmaż równomiernie ze wszystkich stron, żeby wytopiło się jak najwięcej tłuszczu. Tłuszcz przelej do rondelka (będzie potrzebny do sosu).
Mięso ułóż w formie żaroodpornej. Wstaw do rozgrzanego do temp. 150°C piekarnika, piecz 10 minut.
Miód i kardamon dodaj do rondelka z tłuszczem ze smażenia kaczki, dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, aż zostanie połowa sosu, bardzo często mieszając.
Dodaj masło (10 dag), cukier, anyż, cynamon i sok z cytryny (możesz też wrzucić dwa listki laurowe). Wymieszaj, zagotuj (cały czas na małym ogniu). Jeśli sos się zwarzy, należy dolać nieco letniej wody i zagotować.
Groszek cukrowy oczyść, końce zetrzyj. Usmaż na maśle, przypraw do smaku solą. Kaczkę odstaw na 5 minut po pieczeniu, w tym czasie mięso wchłonie wszystkie soki. Następnie dokładnie osusz i oprósz solą (wtedy sól się nierównomiernie rozłoży na mięsie i każdy kawałek będzie inaczej smakował).
Pokrój na plasterki, ułóż na talerzu. Dodaj zielony groszek i pakieciki ryżowe z jarzynami, skrop sosem miodowym. Od razu podaj.
Czas przygotowania: 35 min, ilość porcji: 4, cena za porcję: 3,40 złŹródło: Chwila dla Ciebie