Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pikantny gulasz z dynią i ziemniakami"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4587
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418028
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4587
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418028
Składniki
Dynię umyj, obierz, miąższ pokrój w kostkę. Cebule oraz czosnek obierz, drobno posiekaj. Obierz także ziemniaki, opłucz je i pokrój w średniej wielkości kostkę.
W garnku rozgrzej 2–3 łyżki oleju. Zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj ziemniaki i dynię, przemieszaj i smaż ok. 3 min. Po tym czasie dołóż pomidory razem z zalewą (jeśli są w całosci, wcześniej pokrój je w kostkę).
Do smażonych składników dołóż także koncentrat pomidorowy. Oprósz mąką, przypraw solą, pieprzem, szczyptą cukru. Zalej gorącym bulionem, delikatnie wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj gulasz pod przykryciem 30 min, mieszając kilka razy. Po tym czasie ponownie dopraw gulasz do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz papryką.
Na patelni rozgrzej masło (najlepiej klarowane). Usmaż na nim kotlety schabowe z obu stron. Zdejmij z patelni, oprósz je solą i pieprzem. Po 5 minutach pokrój kotlety na kawałki i dodaj do gulaszu. Wymieszaj z posiekaną natką.Źródło: Tina