Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantny gulasz z dynią i ziemniakami

Pikantny gulasz z dynią i ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Pikantny gulasz z dynią i ziemniakami"

Składniki

  • 1/2 małej dyni hokkaido
  • 4 kotlety schabowe
  • 3 cebule
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 kg ziemniaków
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomido rowego
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • chili w proszku
  • 2 łyżki masła
  • 6 gałązek natki pietruszki
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię umyj, obierz, miąższ pokrój w kostkę. Cebule oraz czosnek obierz, drobno posiekaj. Obierz także ziemniaki, opłucz je i pokrój w średniej wielkości kostkę.

  2. W garnku rozgrzej 2–3 łyżki oleju. Zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Dodaj ziemniaki i dynię, przemieszaj i smaż ok. 3 min. Po tym czasie dołóż pomidory razem z zalewą (jeśli są w całosci, wcześniej pokrój je w kostkę).

  3. Do smażonych składników dołóż także koncentrat pomidorowy. Oprósz mąką, przypraw solą, pieprzem, szczyptą cukru. Zalej gorącym bulionem, delikatnie wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj gulasz pod przykryciem 30 min, mieszając kilka razy. Po tym czasie ponownie dopraw gulasz do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz papryką.

  4. Na patelni rozgrzej masło (najlepiej klarowane). Usmaż na nim kotlety schabowe z obu stron. Zdejmij z patelni, oprósz je solą i pieprzem. Po 5 minutach pokrój kotlety na kawałki i dodaj do gulaszu. Wymieszaj z posiekaną natką.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń