Do góry

Dania główne Przepis na:

Pilaw z polędwiczką wieprzową

Pilaw z polędwiczką wieprzową

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19008

Dodano:

Odsłon: 13

Przepis wart wypróbowania: "Pilaw z polędwiczką wieprzową"

Składniki

  • 20 dag ryżu
  • 60 dag polędwiczek wieprzowych
  • 1 litr bulionu
  • 1 por
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • po 4 dag migdałów i żurawiny
  • 4 łyżki jogurtu natural
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 chili
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pilaw z polędwiczką wieprzową

Przygotowanie

  1. Mięso umyj, pokrój w plasterki, a te następnie poprzecinaj na połówki. Obierz i posiekaj cebule oraz czosnek. Oczyść z pestek i drobno pokrój chili. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek. Usmaż na nim mięso na rumiano. Dodaj cebulę z czosnkiem i chili. Mieszając, smaż 2 min. Przypraw solą, pieprzem, kurkumą i cynamonem. Dołóż koncentrat pomidorowy i smaż ok. 3 min.

  2. Do składników na patelni wlej gorący bulion i gotuj na małym ogniu 10 min. W tym czasie obierz i pokrój w półplasterki marchew. Oczyść starannie, opłucz pod bieżącą wodą i potnij w krążki por.

  3. z patelni przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj ryż, marchew, por i żurawinę, przemieszaj. Przykryj naczynie pokrywką i wstaw na 30 min do piekarnika rozgrzanego do 200 st.

  4. Migdały grubo posiekaj, upraż na patelni bez tłuszczu. Pomidorki umyj, osusz. Oba rozłóż na wierzchu zapiekanki, piecz jeszcze 10 min (już bez przykrywania). Danie serwuj z jogurtem.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń