Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pilaw z polędwiczką wieprzową"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 98
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 116
Składniki
Mięso umyj, pokrój w plasterki, a te następnie poprzecinaj na połówki. Obierz i posiekaj cebule oraz czosnek. Oczyść z pestek i drobno pokrój chili. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek. Usmaż na nim mięso na rumiano. Dodaj cebulę z czosnkiem i chili. Mieszając, smaż 2 min. Przypraw solą, pieprzem, kurkumą i cynamonem. Dołóż koncentrat pomidorowy i smaż ok. 3 min.
Do składników na patelni wlej gorący bulion i gotuj na małym ogniu 10 min. W tym czasie obierz i pokrój w półplasterki marchew. Oczyść starannie, opłucz pod bieżącą wodą i potnij w krążki por.
z patelni przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj ryż, marchew, por i żurawinę, przemieszaj. Przykryj naczynie pokrywką i wstaw na 30 min do piekarnika rozgrzanego do 200 st.
Migdały grubo posiekaj, upraż na patelni bez tłuszczu. Pomidorki umyj, osusz. Oba rozłóż na wierzchu zapiekanki, piecz jeszcze 10 min (już bez przykrywania). Danie serwuj z jogurtem.Źródło: Tina