Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek wielkopolski na kwaśno"
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 466
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 647
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 796
Przepis dnia
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 673
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 466
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 647
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 796
Przepis dnia
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 673
Składniki
Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij w garnku na łyżce oleju. Dołóż boczek i kwaszoną kapustę. Wsyp tymianek oraz trochę pieprzu. Ew. podlej odrobiną wody. Duś ok. 30 minut. Odłóż do wystudzenia.
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli, 1 jajko, masło i 1-2 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na placek (o śr. 32 cm). Formę do tarty (śr. 26 cm) posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Spód i brzeg wylep plackiem. Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem. Posyp tartą bułką.
Kiełbaski pokrój w grubsze plasterki, podsmaż na łyżce rozgrzanego oleju. Pozostałe jajka wymieszaj z kwaśną śmietaną. Przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Na przygotowanym spodzie rozłóż kapustę i plasterki kiełbasy. Zalej masą jajeczno-śmietanową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 35-40 minut. Gotowy placek udekoruj posiekaną natką. Podawaj np. z kwaśną śmietaną.
ok. 1 godziny i 30 minut, 1 porcja 430 kcalŹródło: Tina