Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczano-dyniowe

Placki ziemniaczano-dyniowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 142

Dodano:

Odsłon: 930

Bardzo smaczne i sycące, świetne zwłaszcza jak ktoś ma nadmiar dyni i nie wie, co jeszcze można z nią zrobić :)

Składniki

  • ziemniaki 1 kg
  • dynia 500 gr
  • cebula 2 duże
  • 4-5 łyżek mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i dynię obrać i zmiksować w malakserze czy blenderze (jak ktoś nie ma - to zetrzeć na tarce o drobnych oczkach), odlać łyżką nadmiar wody (jeśli jest), cebulę obrać i również zmiksować (zetrzeć) i dodać do masy.
    Następnie dodajemy mąkę zwykłą i ziemniaczaną, wbijamy jaja, solimy do smaku i dobrze mieszamy. Powinna wyjść gęsta masa, taka jak na zwykłe placki ziemniaczane.
    Smażymy na rozgrzanym oleju.
    Podajemy jeszcze gorące, najlepiej smakują ze śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń