Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polędwica wieprzowa to cudowne mięso, trochę kapryśne w obróbce ale za to swoje kaprysy rewanżuje delikatnym smakiem i soczystością . Pamiętam, że jako dziecko uwielbiałam "mięsko z czosnkiem" czyli polędwiczki wieprzowe smażone z czosnkiem i cebulą - do tej pory moja mama robi je najlepiej na świecie :) U mnie w domu gości dość często przeważnie faszerowana bazylią i mozzarellą lub jako podstawa dań a`la chińszczyzna. Ostatnio wpadłam na pomysł żeby zrobić ją w troszkę inny sposób i robiąc szybki przegląd lodówki mój wzrok przykuło masło orzechowe ..i tak powstała moja polędwiczka . Najlepiej przygotować ją rano żeby miała czas marynować się kilka godzin w lodówce, można też zamarynować dzień wcześniej. Ja swoją marynuję około 12h - mam wtedy pewność że smak masła i przypraw wejdzie w mięso. Przedstawiam wam polędwiczkę wieprzową marynowaną w maśle orzechowym.
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4699
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4151
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4699
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4151
Składniki
W miseczce mieszamy masło orzechowe, olej sos sojowy sok z cytryny. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chilli. Całość mieszamy do uzyskania gładkiej luźnej pasty. Polędwiczkę lekko nacinamy w kilku miejscach z jednej i drugiej strony ( dzięki temu nasza marynata będzie miała ułatwione zadanie ) Na desce rozsypujemy pieprz, sól, mieloną kolendrę i czosnek. Mieszamy przyprawy i rozprowadzamy na desce mniej więcej na długość naszej polędwiczki. Następnie mięso rolujemy po desce tak żeby nasza mieszanka przypraw mogła dobrze oblepić całość polędwiczki. Następnie porządnie nacieramy mięso marynatą, dość grubo , tak żeby zużyć całą pastę (nie ma co się bać :). Zawijamy w przeźroczystą folię spożywczą i odstawiamy do lodówki.
Kiedy polędwiczka jest już zamarynowana ( po kilku godzinach ) rozgrzewamy piekarnik do temperatury 210 stopni ( góra - dół ). Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy. Obsmażamy polędwiczkę z jednej i z drugiej strony ( mniej więcej po 3 minuty z każdej - trzeba uważać i kontrolować temperaturę smażenia żeby nasza marynata się nie spaliła ). Polędwiczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego delikatnie wysmarowanego olejem sezamowym. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do pieczenia na 20 minut. Po 10 minutach dobrze jest przewrócić mięso. Po 20 minutach wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim mięso jeszcze na 15-20 minut. Po tym czasie polędwiczka jest gotowa do podania. W naczyniu powstanie też pyszny sos który wyśmienicie będzie podkreślał całe danie. Polędwiczka w takiej marynacie jest niesamowicie soczysta, ma ciekawy orzechowo-orientalny smak. Cudownie pasuje do polędwiczki gruby makaron ryżowy., oraz lekka sałatka z dodatkiem świeżej kolendry. Czekam na wasze komentarze i życzę smacznego