Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Polędwiczki w sosie śliwkowym"
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 50
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 50
Składniki
Polędwiczki opłucz, osusz, przekrój na cztery podłużne kawałki. Natrzyj solą i pieprzem. Boczek pokrój w plasterki. Owiń mięso, obwiąż bawełnianą nicią. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Włóż polędwiczki. Smaż, obracając, 12- -15 minut. Zdejmij z patelni, trzymaj w cieple.
Na tłuszcz ze smażenia wsyp mąkę, zrumień. Dodaj powidła, rozmieszaj. Zalej całość bulionem. Ogrzewaj, mieszając, aż powstanie gładki sos. Śliwki umyj, osusz, przekrój na połówki, pozbawiając pestek.
Owoce posyp cukrem pudrem. Włóż na patelnię z rozgrzanym masłem. Smaż 2-3 minuty. Podlej śliwowicą, jeszcze chwilę ogrzewaj. Zawartość patelni przełóż do sosu. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Polędwiczki rozłóż na talerze. Podawaj z sosem śliwkowym.
Porcja – 560 kcal, cena 6,10 zł, 4 porcje czas ok. 35 min;Źródło: Świat kobiety