Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Polędwiczki w sosie śliwkowym"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25878
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3035
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1393
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25878
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3035
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1393
Składniki
Polędwiczki opłucz, osusz, przekrój na cztery podłużne kawałki. Natrzyj solą i pieprzem. Boczek pokrój w plasterki. Owiń mięso, obwiąż bawełnianą nicią. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Włóż polędwiczki. Smaż, obracając, 12- -15 minut. Zdejmij z patelni, trzymaj w cieple.
Na tłuszcz ze smażenia wsyp mąkę, zrumień. Dodaj powidła, rozmieszaj. Zalej całość bulionem. Ogrzewaj, mieszając, aż powstanie gładki sos. Śliwki umyj, osusz, przekrój na połówki, pozbawiając pestek.
Owoce posyp cukrem pudrem. Włóż na patelnię z rozgrzanym masłem. Smaż 2-3 minuty. Podlej śliwowicą, jeszcze chwilę ogrzewaj. Zawartość patelni przełóż do sosu. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Polędwiczki rozłóż na talerze. Podawaj z sosem śliwkowym.
Porcja – 560 kcal, cena 6,10 zł, 4 porcje czas ok. 35 min;Źródło: Świat kobiety